ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια στελέχη περιμένουν στη «γωνία» τη Φώφη

Ποια στελέχη περιμένουν στη «γωνία» τη Φώφη
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δεν λένε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Κίνημα Αλλαγής. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το κερασάκι… στην τούρτα, για να ενταθεί η γκρίνια που έτσι κι αλλιώς είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της εσωστρέφειας και θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δίνουν ραντεβού το φθινόπωρο και υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι «προεδρικοί» επιμένουν πως το ποσοστό του 8,1% που συγκέντρωσε το ΚΙΝΑΛ αποτελεί εισιτήριο για να συνεχίσει το ΚΙΝΑΛ την αυτόνομη πορεία του. Στον αντίποδα δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν προβληματισμένοι για το μέλλον της παράταξης και επικρίνουν την τακτική που ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών.

Και όσο κι αν η Γεννηματά προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό και να περιορίσει τις φωνές όσων υποστηρίζουν πως έχει έρθει η ώρα για αναζήτηση συμμαχιών, δεν φαίνεται να μπορεί να το καταφέρει.

Η βασική κριτική στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, επικεντρώνεται στο ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να κερδίσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του κατά 8 µονάδες από τις ευρωεκλογές, ούτε να ανακόψει τη φόρα της Νέας Δημοκρατίας, που πέτυχε μεγάλη νίκη και άνετη αυτοδυναμία.

Άλλοι πάλι, όπως το «παπανδρεϊκό μπλοκ» της επιρρίπτουν ευθύνη για τη σύγχυση που δημιούργησε η ρητορική περί ψήφου ανοχής στη Ν∆. Και βεβαίως δεν λείπουν κι εκείνοι (βλέπε Κρεμαστινός) που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάγκη συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους επικριτές της, εξού και οι πρόσφατες δηλώσεις της, πως «όποιοι διαφωνούν µε τη γραµµή του ΚΙΝΑΛ, να φύγουν τώρα».

Όμως η στάση της κ. Γεννηματά έχει δυσαρεστήσει περαιτέρω στελέχη, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στέλεχος, κατηγόρησε τη ηγεσία της παράταξης πως επιδίδεται σε ένα κυνήγι µμαγισσών, προσπαθώντας να εντοπίσει... υπονομευτές και δούρειους ίππους και δεν τολμά να κάνει αυτοκριτική για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Όσοι διαφωνούν με τις επιλογές της κυρίας Γεννηματά και της ομάδας της, βρίσκονται με το δάχτυλο στην «σκανδάλη» και περιμένουν να δουν την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη, µε αφορμή τις προγραµµατικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κύκλοι προσκείμενοι στην παράταξη υποστηρίζουν πως η κ. Γεννηματά θα ασκήσει σκληρή προγραµµατική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, διατηρώντας ωστόσο τη θέση υπέρ της εθνικής συνεννόησης για τα µείζονα πολιτικά ζητήµατα.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση της κυρίας Γεννηματά στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Όπως όλα δείχνουν η γκρίνια στο ΚΙΝΑΛ θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο θα είναι «καυτό», καθώς έχει προγραµµατιστεί Συνδιάσκεψη Ιδεολογικής Αποσαφήνισης αλλά και «πόρισμα» της ειδικής επιτροπής για την προεκλογική εκστρατεία του ΚΙΝΑΛ, τα κέρδη και τις ζηµίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ