ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων - Γιατί εστιάζει εκεί το Μαξίμου

Το δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων - Γιατί εστιάζει εκεί το Μαξίμου
ΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό, η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών».

Ποια είναι όμως η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Ελλάδα;

Το άσυλο

Το 2018 καταγράφηκαν 2.639 αιτήματα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 τα σχετικά αιτήματα έφτασαν τα 893. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, «τα παιδιά αυτά τα οποία εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους λόγω συγκρούσεων και γενικευμένης βίας, συνιστούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ως προς την οποία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη φροντίδα, ανταποκρινόμενα στις διεθνείς υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.»

Η διαμονή

Στην πράξη βέβαια η κατάσταση είναι διαφορετική. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Από αυτούς περίπου:

  • 200 διαμένουν σε δομές φιλοξενίας που πληρούν τις προδιαγραφές των διεθνών συνθηκών.
  • 800 είναι στα στρατόπεδα στα νησιά (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), όπως η Μόρια.
  • 120 κρατούνται στην Αμυγδαλέζα και τα αστυνομικά τμήματα.
  • 300 μένουν σε safe zone (ξεχωριστές ασφαλείς περιοχές) σε στρατόπεδα όπως η Ριτσώνα και το Σχιστό.
  • 500 έχουν βρει άτυπες μορφές στέγασης (ξενοδοχεία, φιλοξενία, προσφυγικές καταλήψεις) ή είναι στο δρόμο.

Το γεγονός ότι τόσοι ανήλικοι βρίσκονται εκτός των επαρκών δομών φιλοξενίας δεν απαντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν όταν πήγαν να δημιουργηθούν τέτοιες δομές.

Οι καταδίκες

Πέρα από τις κακές συνθήκες στέγασης, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πέφτουν συχνά θύματα άγριας εκμετάλλευσης στην εργασία ή εξαναγκάζονται να υιοθετούν παραβατικές συμπεριφορές. Για τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων η Ελλάδα καταδικάστηκε δύο φορές μέσα στο 2019 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣΑ Βασίλης Παπαστεργίου είπε στο CNN Greece: «Η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα καταδικάστηκε ήδη δύο φορές το 2019 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα συνεχίσει να καταδικάζεται στο βαθμός που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ