ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις: Πρώτη «σύγκρουση» στη Βουλή για Μητσοτάκη - Τσίπρα

Προγραμματικές δηλώσεις: Πρώτη «σύγκρουση» στη Βουλή για Μητσοτάκη - Τσίπρα
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το σχέδιο του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ξεδιπλώνει σε λίγη ώρα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece και δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών του και των μέχρι τώρα κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να παρουσιάσει απλώς ένα σχέδιο για το «νοικοκύρεμα» των δημοσίων πραγμάτων.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με την ομιλία του να μιλήσει για την επερχόμενη ανάδυση μια διαφορετικής Ελλάδας που θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, την καινοτομία, το δόγμα «νόμου και τάξης».

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να διαχειριστεί στην ομιλία του τόσο το ζήτημα της παράθεσης ακριβούς χρονοδιαγράμματος και περιεχομένου των νομοσχεδίων για τις φοροελαφρύνσεις για τα οποία οι δανειστές εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες, όσο και των ενστάσεων που διατυπώνονται ακόμα και μέσα στη ΝΔ για τους διορισμούς σε θέσεις γενικών γραμματέων των Γιώργου Μαυρωτά και Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης, αμέσως μετά φορολογικό νομοσχέδιο

Η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 και παρά το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα είθισται να περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια διευρυμένη συζήτηση.

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει κύκλος ομιλιών έξι βουλευτών και στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο οι πρόεδροι των ΚΟ της μειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ακολουθήσει τη γραμμή της «μαχητικής αλλά τεκμηριωμένης» αντιπολίτευσης. Θα εστιάσει στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκης για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και αθέτηση των υποσχέσεών του.

Παράλληλα, σε μια αντιστροφή των ρόλων του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει τις τοποθετήσεις Μαυρωτά και Τσουβάλα για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες και το Μάτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει και σήματα συναίνεσης, όπως έκανε με την υπερψήφιση του κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής, καθώς μια τη δήλωση του στον κ. Ρέγκλινγκ ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε διαπραγματευτική κίνηση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ