Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα σκιαγραφήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, έκανε αναφορά στον χθεσινό σεισμό, σημειώνοντας πως η υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης και η τεχνική υπηρεσία αναποκρίθηκαν στο καθήκον τους και στη Βουλή δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα άξιο λόγου. Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, το μέγαρο της Βουλής ελέγχθηκε και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο ανησυχητικό εύρημα.

«Έχω ανέβει εκατοντάδες φορές στο βήμα, αλλά σήμερα ιδιαίτερη στιγμή , σήμερα με ελπίδα να κάνω μια νέα αρχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας αναφορά στην «σαφή και πεντακάθαρη λαϊκή εντολή» και υποσχόμενος να «αναμετρηθεί η κυβέρνηση με τα προβλήματα της κοινωνίας».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Όπλο μας το καθαρό σχέδιο και η ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης».

O ίδιος εξέφρασε τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως «καταλύτης στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας». Όπως τόνισε, στόχος είναι «η αντιμετώπιση των αληθινών αιτίων της κρίσης, με τολμηρές επιλογές αλλά και μικρές καθημερινές επαναστάσεις από τον κάθε Έλληνα».

«Η κυβέρνηση μας έδωσε δείγματα γραφής στις δυο εβδομάδες, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς παρωπίδες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για αξιοκρατική στελέχωση και αποτελεσματικότητα.

«Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη - ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία -, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους, να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι' αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%» δεσμεύτηκε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός. «Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%.Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

'Αμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστήςγια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύηςκαι το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Διάσωση της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε "αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής".

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας 

Ανεβαίνοντας στο βήμα της βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους, νέους και παλιότερους, βουλευτές, επισημαίνοντας δύο σημαντικές αλλαγές: Αφενός πως πρόκειται για την πρώτη βουλή μετά από δέκα χρόνια που συγκροτείται με τη χώρα εκτός καθεστώτος επιτροπείας και αφετέρου πως πρόκειται για βουλή χωρίς τη Χρυσή Αυγή, κάτι που συνιστά νίκη της Δημοκρατίας.

Δεσμεύτηκε πως ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να βάζει υπεράνω κάθε σκοπιμότητας το καλό της πατρίδας, κόντρα «στο δικό σας μοντέλο της διαρκούς καταστροφολογίας, αλλά και της υπονόμευσης της προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση», διαβεβαιώνοντας πως ούτε θα ζητήσει εκλογές σε πέντε μήνες ούτε θα ζητήσει από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί με την νέα κυβέρνηση.

«Όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε, θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία κι όχι στην επικοινωνία», διεμήνυσε ο τέως πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα πρώτα δείγματα γραφής σας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία».

Φώφη Γεννηματά

Πέρνοντας τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής, η πρόεδος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «οι δηλώσεις τις κυβέρνησης υπήρξαν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες. Στην ουσία τους βαθιά συντηρητικές».

Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παράδοση στους δανειστές» αλλά και υποκρισία στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης