ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Ανάγκη χάραξης στρατηγικής συνολικά για το μεταναστευτικό

Κουμουτσάκος: Ανάγκη χάραξης στρατηγικής συνολικά για το μεταναστευτικό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω έντονων πιέσεων που δέχεται η χώρα από τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, λόγω του καιρού οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση από προβληματική έως τραγική και επεσήμανε την ανάγκη χάραξης στρατηγικής συνολικά για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Μόρια μίλησε για προβληματική κατάσταση και μη βιώσιμη, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε θετικά τον τρόπο που ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμη, ότι αποτελεί τεράστιο θέμα η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Να πάρει θέση για τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Κουμουτσάκο να απαντά ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ οδηγήθηκαν σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που εστιάστηκε στο τρίπτυχο «»μπαίνουν- λιάζονται- βγαίνουν».

Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο μήνα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς -όπως είπε- μεταξύ 20 Ιουνίου και 20 Ιουλίου είχαμε αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι . «Υπάρχουν νέες μεταναστευτικές ροές και δρόμοι όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης», είπε και πρόσθεσε ότι το 2018 μόνο στη Λέσβο έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου περισσότερες από όσες έγιναν τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία και στη Σάμο.

«Η πολιτική μας θα ορίζεται από μία θεμελιώδη παραδοχή. Κάθε δημοκρατική πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της δύο αλληλένδετους παράγοντες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον σεβασμό και την προάσπιση του αγαθού της ασφαλείας. Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα που υπονομεύει τα δικαιώματα εμείς προτάσσουμε την δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», ανέφερε στην ομιλία του και προανήγγειλε φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ