ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νομοσχέδιο «ταυτότητα» το φορολογικό

Μητσοτάκης: Νομοσχέδιο «ταυτότητα» το φορολογικό
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ευρύτατης αποδοχής έτυχε το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ 25 καταψήφισε μεν επί της αρχής, στήριξε ωστόσο, τις διατάξεις για τις 120 δόσεις. 

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο «ταυτότητα», καθώς ανταποκρίνεται στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνηση για ανακούφιση των πολιτών από τη βαριά φορολογία και μάλιστα, νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, ενώ οι διατάξεις του έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ηχηρή απάντηση σε εκείνους που έλεγαν για κατάργησή του και τελικά τον αύξησαν, ενώ έδωσε στοιχεία του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι –μεταξύ άλλων- θα δίνει τολμηρά κίνητρα για επενδύσεις και θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Στην ομιλία του μίλησε για αλλαγή του κλίματος επικαλούμενος και τη βελτίωση του σχετικού δείκτη τα οποία δείχνουν αύξηση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008, πριν την κρίση. Εκτίμησε μάλιστα ότι μπορεί να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3%-4%.

Σε ό,τι αφορά στις 120 δόσεις απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να την αξιοποιήσουν, καθώς δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Ο Τσακαλώτος, ο Ιζνογκούντ και η αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, χθες στην Επιτροπή και σήμερα στην Ολομέλεια, κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε φτωχούς και πλούσιους. Ξεχώρισαν οι ατάκες Τσακαλώτου για τον Ιζνογκούντ, αναφερόμενος στον διοικητή της ΤτΕ και τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, λέγοντας ότι δεν είναι και τόσο μεγάλη η παρέμβαση της κυβέρνησης για να βγει ο κόσμος και να γιορτάζει στους δρόμους όπως γιορτάζουν οι Βρετανοί τα γενέθλια της βασίλισσας.

Αίσθηση προκάλεσε και η αντιπαράθεση δύο πρώην υπουργών Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τσακαλώτου και Βαρουφάκη για το δημόσιο χρέος. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για 4ο Μνημόνιο, ενώ υποστήριξε ότι το χρέος δεν μειώθηκε, αλλά «σπρώχτηκε προς τα πίσω».

Απαντώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, είπε: «Επειδή ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι δεν μειώσαμε το χρέος αλλά ότι το σπρώξαμε πίσω πείτε κι εσείς κύριε Σταϊκούρα ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ελήφθησαν μετά από το Eurogroup του 2017 μειώνουν κατά 25% το χρέος ως προς το ΑΕΠ ενώ τα μακροπρόθεσμα το μειώνουν ακόμα 25 ποσοστιαίες μονάδες».

Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που επισημάνθηκε από τον τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα είχε χρόνιο πρόβλημα ελλείμματος – χρέους. Η προηγούμενη κυβέρνηση 2011 – 12 έκανε παρεμβάσεις στο προφίλ και την βιωσιμότητα χρέους. Αυτό αξιολόγησαν οι θεσμοί. Το 2014 οι θεσμοί έγραφαν ότι μπαίνει το χρέος σε ράγες βιωσιμότητας. Η διαφορά είναι ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης έπεσε όταν ήρθατε και επιβαρύνθηκε η βιωσιμότητα του χρέους και έγιναν σωστές και αναγκαίες παρεμβάσεις όχι όμως ικανές για να γίνει βιώσιμο . Βιώσιμο θα γίνει με ανάπτυξη και έχουμε σχέδιο για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίθεση Φώφης για την τροπολογία για το Ελληνικό

Το ΚΙΝΑΛ στήριξε όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο με τη Φώφη Γεννηματά πάντως, να επισημαίνει ότι η κυβερνητική πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνον το 2019, ενώ συνέδεσε το θέμα αυτό με τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που άνοιξε –όπως είπε- ο πρωθυπουργός στην Κύπρο. Ζήτησε δε, απαντήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορά στο Ελληνικό, την οποία και το κόμμα της καταψήφισε. Η τροπολογία «πέρασε» μόνον με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης που την υπογράφει μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη, επεσήμανε πως «δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης, ούτε του νόμου, παρά μόνο ερμηνεία το πως το ορίζεται ένα υψηλό κτίριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ