ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική Μαξίμου: «Κύμα» αλλαγών μέσα, διαβουλεύσεις έξω

Στρατηγική Μαξίμου: «Κύμα» αλλαγών μέσα, διαβουλεύσεις έξω
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συνεχίζει η κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο την επιχείρηση διασαφήνισης των προθέσεων και των προτεραιοτήτων της καθώς εισέρχεται πλέον στην τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή τις εργασίες της για το καλοκαίρι και προτού συμπληρωθεί ένας μήνας διακυβέρνησης.

Οι κινήσεις των κυβερνόντων γίνονται τόσο προς το εσωτερικό όπου φαίνεται ότι επιχειρείται να οικοδομηθεί ένα νέο πλέγμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες στη βάση της επιτάχυνσης διαδικασιών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους άμεσα, όσο και στο εξωτερικό με στόχο την τόνωση της πεποίθησης στις τάξεις των δανειστών ότι η αλλαγή στην κυβέρνηση δεν επιφέρει αλλαγές στο μεταμνημονιακό μωσαϊκό των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο εσωτερικό η ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει και θα κορυφώσει το μπαράζ των νομοθετικών πρωτοβουλιών καθώς αναμένεται να ψηφιστούν δυο νομοσχέδια με διατάξεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων.

Θα εισαχθεί πλέον στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος με τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που συζητήθηκαν στην Επιτροπή ενώ σειρά θα πάρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου των Εσωτερικών με προβλέψεις για την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων στους δήμους, αλλά και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από την κυβέρνηση η στελέχωση καίριων θέσεων και μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κυριολεκτικά σηκώσει τα μανίκια και δουλεύει με τρόπο που δείχνει ότι θέλει να έχει την υψηλή επιστασία όλων όσων μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν καθοριστικά το κυβερνητικό έργο.

Υπό αυτό το πρίσμα, συμβολικό αλλά και εξόχως ουσιαστικό χαρακτήρα έχουν οι συνεχιζόμενες επισκέψεις του στα υπουργεία και μετά το υπουργείο Υποδομών το οποίο και επισκέφθηκε την Πέμπτη, ακολούθησε αυτό του Πολιτισμού την Παρασκευή. Παράλληλα, το Σάββατο είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς της Καρπάθου.

Εκτός συνόρων, το θέμα της οικονομίας κυριαρχεί όπως σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων παράλληλα με τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να κυριαρχήσουν στα ταξίδια που θα κάνει ο πρωθυπουργός τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Επί της ουσίας, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο αναμένεται εφόσον βγάλει «λευκό καπνό» να βάλει τις βάσεις για την επιτυχή κατάληξη μιας διαπραγματευτικής τακτικής που στον «πυρήνα» της έχει τη διασφάλιση από τη μεριά της Ελλάδας ότι η υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτέμβρη θα συνεπάγεται το άνοιγμα ενός κύκλου κρίσιμων επαφών με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην έκβαση των οικονομικών συζητήσεων με την Ευρώπη όσο και σε αυτήν των εθνικών θεμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ