ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουσιαστική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση επιζητά η κυβέρνηση

Ουσιαστική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση επιζητά η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την Τρίτη προγραμματίστηκε το πρώτο επίσημο ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη. 

Η συνάντηση πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την πολιτική της σημασία, καθώς ήδη σημειώθηκε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των δύο με αιχμή την θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις κομματικές επιλογές που του καταλογίζει η κυβέρνηση.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να διευκολύνει σε κανένα θέμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ασφαλιστικού.

Όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να δρομολογηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ για να καταλάβει ποιες είναι οι προθέσεις του σε σχέση με το ΕΣΡ. Εφόσον η Συγγρού επιδείξει διάθεση συνεργασίας για την πλήρωση των κενών θέσεων τότε πιθανότατα θα προχωρήσει άμεσα και η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Σε αντίθετη περίπτωση όμως το Μαξίμου διαμηνύει ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας για να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το φθινόπωρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να λειτουργήσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ψυχραιμία χωρίς να αφήνει αναπάντητη καμία από τις επιθέσεις του. Στην κυβέρνηση υπάρχει μία απορία αλλά και ενόχληση για το γεγονός ότι ο νέος γαλάζιος αρχηγός αντιμετωπίζεται ως το «κάτι διαφορετικό» ή ως το υπόδειγμα ενός «μεταρρυθμιστή» πολιτικού και γι’ αυτό σταδιακά θα προσπαθήσει να αποδομήσει αυτό το προφίλ.

«Η κριτική μας θα είναι τόσο, όσο» λένε στελέχη του Μαξίμου επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνονται επιθέσεις χωρίς λόγο ούτε θα εντείνεται η αντιπαράθεση μόνο για την αντιπαράθεση.

Πάντως ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει πλέον τις κεραίες της τεντωμένες και σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να περάσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση αφήνοντας να ξεφουσκώσει και το πρώτο κύμα ενθουσιασμού για την εκλογή Μητσοτάκη.

Η στρατηγική πάντως του Μαξίμου σε γενικές γραμμές παραμένει ίδια (διαπραγμάτευση, αξιολόγηση, χρέος) και κάποια στιγμή θα προχωρήσει και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ζήτημα που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με την συναίνεση των κομμάτων στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος αν και πιστεύει ότι θα συναντήσει εμπόδια από την νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν επιθυμεί έναν αναλογικότερο νόμο αλλά την διατήρηση του ίδιου συστήματος προκειμένου σε μία εκλογική αναμέτρηση να διεκδικήσει εφόσον είναι πρώτο κόμμα το bonus των 50 εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ