ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέλη, οι followers, το κόμμα-Zastava και ο Τσίπρας-Λάουντα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέλη, οι followers, το κόμμα-Zastava και ο Τσίπρας-Λάουντα
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Μπορεί παραδοσιακά τον Αύγουστο να πέφτει ο ρυθμός της πολιτικής ζωής, φέτος όμως όλα βαίνουν σαν να μην βρισκόμαστε στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών.

Ακόμα και η εσωκομματική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμείωτη. Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατίθενται με συνεχή αρθρογραφία. Αν και άπαντες συμφωνούν στην ανάγκη οργανωτικής διεύρυνσης, εντούτοις, διαφωνούν:

  • στο ποιο ακριβώς θα είναι το στάτους των νέων μελών,
  • στο αν πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος με απευθείας ψηφοφορία των μελών.

Προς το παρόν, δεν είναι ευδιάκριτες οι διαφορές σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα αφού όλες οι πλευρές ξορκίζουν την «πασοκοποίηση» την ίδια στιγμή που θέτουν ως βασική προτεραιότητα το άνοιγμα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

«Όχι» Σκουρλέτη στην απευθείας εκλογή

Με άρθρο του στην εφημερίδα Documento o Πάνος Σκουρλέτης λέει εμμέσως (πλην σαφώς) «όχι» στην εκλογή προέδρου με απευθείας ψηφοφορία των μελών. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την ιδέα του «μητρώου μελών» που στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προέκυψε από τις απευθείας ψηφοφορίες.

« Όταν μιλάμε για μέλη, για εμάς δεν είναι απλώς και μόνο ένας αριθμός μητρώου, αλλά η κατάκτηση μέσα από την ένταξη στην οργάνωση, μιας ουσιαστικής πολιτικής σχέσης. […] Η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόκληση για να αναδείξει μια νέα σχέση με την πολιτική, ζωντανή και ικανή να εμπνεύσει νέες δυνάμεις. Με δυο λόγια, θέλουμε πολλά νέα μέλη με ουσιαστικά δικαιώματα και όχι απλώς νέους followers», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται την πολιτική παράδοση του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν ήταν στο 4% δεν ήταν ούτε σκεπτόταν ως μια μικρή περιθωριακή δύναμη. Τα αναλυτικά του εργαλεία και η στρατηγική του του έδιναν τη δυνατότητα να μιλάει συνολικά και υπεύθυνα με όρους μιας δύναμης που διεκδικούσε να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και αυτό επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ζωή».

Κόμμα-Zastava

Στους αντίποδες του κ. Σκουρλέτη τοποθετήθηκε ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο κ. Τριανταφύλλίδης ζητάει την άμεση εκλογή προέδρου από τα μέλη. Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάνει λόγο για «εσωστρέφεια και την αγοραφοβία της Οργάνωσή μας». Επιπλέον, εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της Κουμουνδούρου, ανακαλώντας απόσπασμα από παλιότερο ομιλία του στην οποία χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα-Zastava με οδηγό τον Τσίπρα-Lauda. «Ο Λάουντα πατούσε γκάζι , αλλά το Ζάσταβα μούγκριζε, σήκωνε χειρόφρενο», γράφει χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης σε άρθρο του στο Documento γράφει: «Να ξεπεράσουμε το μοντέλο ενός κόμματος που ασχολείται με τον μικρόκοσμο του, τις χωρίς πολιτική κατεύθυνση ομαδοποιήσεις, τον απαρχαιωμένο τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία, τους δογματισμούς και τις ιδεοληψίες ιδιοκτησιακής λογικής και μη αναγνώρισης του ρόλου όλων και κυρίως του προέδρου Αλέξη Τσίπρα

Ο Χαρίτσης και η Αχτσιόγλου

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Χαρίτσης στο άρθρο του στην Αυγή αποφεύγει να τοποθετηθεί για τα επίδικα της αντιπαράθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «στηρίζεται στην οργανωτική μας ανασυγκρότηση και κυρίως στον ανοιχτό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με τους χιλιάδες πολίτες που ήδη από την επομένη των εκλογών δηλώνουν ότι θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ακούσει αυτή τη φωνή. Να συνομιλήσει με τα δυναμικά εκείνα στρώματα που προσκομίζουν στη συζήτηση τη δική τους εμπειρία, τεχνογνωσία και την απροθυμία τους να δεχτούν μια παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. »

Αναλόγως τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου στο Documento: «Το διαρκές άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει λοιπόν να γίνει φυσιογνωμικό του χαρακτηριστικό. Και πάρα το αναμφίβολα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, το στοίχημα του ανοίγματος θέλει δουλειά για να κερδηθεί, ιδιαίτερα σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης του κομματικού φαινομένου.»

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ