Μητσοτάκης: Είναι χρέος μας να αλλάξουμε το κράτος - Αυτές είναι οι μεγάλες τομές
Πηγή: INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Η κυβέρνηση έχει χρέος να αλλάξει ένα κράτος που εξακολουθεί να προκαλεί "δάκρυα απόγνωσης" στους πολίτες του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο πολίτης με την παρέμβαση της κυβέρνησης «παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας», με τέσσερις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Η κυβέρνηση, σημείωσε γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη, ενώ η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται, παράλληλα με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την κατάργηση των κομματικών προϊσταμένων και την καθιέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε πως «η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα».

«Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε, ότι η «αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο». «Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μίλησε για «νίκη του πολιτικού πολιτισμού» και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», ανέφερε. 

«Από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%», υπογράμμισε.

«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων».

Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου «έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης», ενώ ανακοίνωσε ότι «σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές».

«Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας και υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ», είπε, ενώ σημείωσε πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται «θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει».

«Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν «απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας».

Αναφερόμενος εκ νέου στο κράτος, μίλησε για «απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, λίγο συντονισμό το οποίο είναι εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια». Τα αποτελέσματα ανέφερε ήταν «ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, οπισθοδρόμηση, χάσιμο χρόνου και χρήματος».

«Να ξαναγίνει η διοίκηση αληθινά δημόσια. Το νέο φιλικό κράτος να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας συνολικά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος κατά τη δευτερολογία του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «λαθροχειρία», επικεντρώνοντας την κριτική του στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι - Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «πρόκειται για λαθροχειρία και προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης, διότι στην απογραφή του 2015 των μετακλητών δεν καταγράφονταν ειδικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες, αλλά μόνο απλοί υπάλληλοι», παραθέτοντας τα εξής:

«Μόνο επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 53 άτομα -8 απλοί μετακλητοί υπάλληλοι ενώ οι υπόλοιποι ήταν δημοσιογράφοι, επιστημονικοί συνεργάτες και άλλοι αποσπασμένοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε 52 μετακλητούς, όταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη ίδια θέση είχε μόλις 12».

«Πρόκειται για λαθροχειρία και εκστρατεία στοχοποίησης, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ήδη 700 θέσεις μετακλητών και μετά τη νομοτεχνική βελτίωση τις αυξάνει κατά ακαθόριστο αριθμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε ως «παραλογισμό»  τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος.

Διαβάστε επίσης