ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι - Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι - Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME

«Δεν δείχνετε εμπιστοσύνη στους δικούς σας υπουργούς αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό στην ολομέλεια της Bουλής κατά την συζήτηση για το επιτελικό κράτος.

Ευχήθηκε το νομοσχέδιο να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη. «Δεν πήρα το λόγο όμως για αυτό αλλά για να αποκαταστήσω ορισμένα ζητήματα που έχουν ακουστεί και γραφτεί αυτές τις μέρες αλλά κατά κόρον είχατε αναφερθεί στα 4,5 χρόνια που βρισκόμασταν στην εξουσία δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα» σημείωσε και αναφέρθηκε στην εικόνα ότι «δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πρόκειται για λαθροχειρία διότι μεχρι το 2015 στην απογραφή των μετακλητών δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι και οι ειδικοί συνεργάτες παρά μόνο οι απλοί μετακλητοί. «Στο γραφείο του υπουργού Υγείας τότε, του κ. Βορίδη, μόνο στον υπουργό, υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα. Από αυτούς μόνο 8 ήταν μετακλητοί. 14 ειδικοί σύμβουλοι, 4 επιστημονικό προσωπικό, 2 δημοσιογράφοι, 14 αποσπασμένοι και 11 με διάθεση στον υπουργό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας πως αυτή ήταν μια πάγια τακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία τους «530 συμβούλους» του Μητσοτάκη

Και έφερε το παράδειγμα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που αποχώρησε με 12 μετακλητούς. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκτινάσσει την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Μας λέγατε ότι φέραμε στρατιές κατσαπλιάδων για να καταλύσουμε το κράτος. Στοχοποιήσατε συνεργάτες μας, μιλήσατε για τα σκουλαρίκια και τα μαγιό που φορέσανε. Και εσείς ήρθατε και συστήσατε θέσεις 700 μετακλητών υπαλλήλων. Αλλά όχι μόνο αυτό: Αυξάνετε τις αποδοχές των μετακλητών, εκτοξεύοντας το δημοσιονομικό κόστος. Μειώνετε και τις προϋποθέσεις ώστε να είναι κάποιος συνεργάτης σε γραφείο υπουργού. Δεν απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ. Ίσως αυτή την τροπολογία να τη χρειαστείτε για τον διοικητή της ΕΥΠ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους».

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ