ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το Μαξίμου στην ΕΡΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» κομματικό κράτος της ΝΔ

Από το Μαξίμου στην ΕΡΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» κομματικό κράτος της ΝΔ
INTIME / ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ένα από σημεία αυτοκριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση, είναι η υποτίμηση της κριτικής περί αναξιοκρατίας.

Ηγετικό στέλεχος της Κουμουνδούρου λέει ότι «αργήσαμε να καταλάβουμε τη ζημιά που μας έκανε η προπαγάνδα της ΝΔ και της διαπλοκής περί μετακλητών κτλ».

Η εκτίμηση του είναι ότι η καμπάνια της τότε αντιπολίτευσης περί κομματικών επιλογών σε θέσεις ευθύνης ενέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα βαθμό στο κάδρο του «παλαιοκομματισμού» και του στέρησε ερείσματα από τον μεσαίο χώρο.

Να σημειωθεί πάντως ότι η γενική πεποίθηση στο συριζικό στρατόπεδό είναι ότι επρόκειτο κατά κύριο λόγο για εκστρατεία fake news και όχι ότι έγινε μεγάλος αριθμός άστοχων επιλογών προσώπων από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Με το ίδιο νόμισμα

Συνειδητοποιώντας τη σημασία που έχει το ζήτημα της «αξιοκρατίας» για μέρος του εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, το σηκώνει ψηλά στην ατζέντα του. Η κατηγορία ότι κ. Μητσοτάκης στήνει κομματικό κράτος επαναλαμβάνεται διαρκώς από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος» ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού για τους «530 συμβούλους» του.

Η συνέχεια δόθηκε με τον Γιάννη Θεοδωράτο, τον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης διόρισε διευθυντή του γραφείου του, αν και δεν διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναξιοκρατική επιλογή που αναδεικνύει την υποκρισία παλιότερων τοποθετήσεων της ΝΔ.

Η ΕΡΤ

Τελευταίο επεισόδιο στην, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, οικοδόμηση του κομματικού κράτους της ΝΔ, ήταν ο διορισμό τους Κωνσταντίνου Ζούλα στη θέση του προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ. Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου «επιτελικού κράτους»: το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά».

Τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Πρακτορείο εκτίμησε ότι:

«Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να φτιαχτεί ένα σκληρά κομματικό κράτος στην υπηρεσία μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, την οποία την ακούγαμε και το προηγούμενο διάστημα, καταρρέει αμέσως με την τοποθέτηση των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της ΕΡΤ. […] εδώ επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί μια στενά νεοδημοκρατική Δημόσια Τηλεόραση».

Είναι βέβαιο ότι με την πρώτη αφορμή θα υπάρξει συνέχεια, ενώ η ΕΡΤ θα μείνει σταθερά στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ