ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη: «Επιχείρηση Ευρώπη» και προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη: «Επιχείρηση Ευρώπη» και προετοιμασία για τη ΔΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση αποτελεί η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκινά την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται πρώτα τη Γαλλία και στη συνέχεια τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Στόχος είναι να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κυβέρνηση και πως αυτή είναι πιο αποτελεσματική, ταχύτερη στις αποφάσεις της αλλά και πιο ευέλικτη σε ό,τι αφορά στην πολιτική της κατεύθυνση.

Ουσιαστικά, επιθυμεί να δείξει πως δεν διαθέτει ιδεολογικούς κομπασμούς και ιδεοληψίες που την κρατάνε «δεμένη» στο παρελθόν.

Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει τα «γερά του χαρτιά» για να αποδείξει στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν σταματά ακόμη και κατακαλόκαιρο.

Ήδη, σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, προετοιμάζεται το νομοσχέδιο που αφορά στην απλοποίηση λειτουργιών για τις άδειες στις επιχειρήσεις, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα να μπορούν να το πράξουν πιο εύκολα και με διαφανή τρόπο.

Ο στόχος του υπουργού Ανάπτυξης είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «σταυροδρόμι επενδυτών» και προορισμό για εκείνους που αναζητούν ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους. Αυτό θα καταστεί δυνατό σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό περιβάλλον που σκοπεύει να διαμορφώσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσω των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την ανεργία και να «πείσει» τους Ευρωπαίους και την Κομισιόν πως στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνολικά ένα νέο περιβάλλον που θα κάνει τη χώρα ελκυστική.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά μηνύματα. Πιο συγκεκριμένα, θέλει να δείξει πως η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι διαφορετική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν έχει αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που θα καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις.

Απολογισμός και νέοι νόμοι ενόψει ΔΕΘ

Όπως εξηγούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το θετικό πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στα εγκαίνια της ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι πρώτες συναντήσεις με τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη προσοχή στη ΔΕΘ, καθώς εκεί θα κατατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου. Θα παρουσιαστούν, παράλληλα, και οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου απολογισμού του έργου της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός των νόμων που ψήφισε μέχρι τώρα θα δώσει και μεγάλη έμφαση στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του - ιδίως για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη φωτιά στην Εύβοια και αντιμετώπισε τα προβλήματα στη Σαμοθράκη.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σκέφτεται να μεταβεί στη Σαμοθράκη γιατί δίνει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης που αποφασίστηκαν χτες στην κυβερνητική σύσκεψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κατάργηση απλής αναλογικής

Στο «μπαράζ» των νομοθετημάτων της νέας κυβέρνησης προστίθεται και το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και το σχέδιο νόμου που θα καταργεί την απλή αναλογική. Ειδικά για τα δύο αυτά νομοσχέδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση στα δύο αυτά ζητήματα -αρκεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει, να μην κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τις εν λόγω πρωτοβουλίες.

Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι θερμό εξαιτίας της αντιπολιτευτικής τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας και για εσωκομματικούς λόγους.

Ο πρώην πρωθυπουργός ασφαλώς δεν πρόκειται να οργανώσει συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης έξω από τα εγκαίνια της ΔΕΘ καθώς ο χρόνος είναι πολύ μικρός ώστε να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε.

Ωστόσο, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να ανεβάσει το αντιπολιτευτικό «θερμόμετρο» για να δείξει ότι διαθέτει ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο. Μάλιστα, μέσα από τη δική του παρουσία στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο μετά τα εγκαίνια, θα μιλήσει στους φορείς της πόλης και θα υποστηρίξει τις δικές του πολιτικές, όπως τις εφάρμοζε πριν από τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ