ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δρόμος για τη ΔΕΘ περνάει από τη Χάγη

Ο δρόμος για τη ΔΕΘ περνάει από τη Χάγη
INTIME NEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χάγη και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρoς των συναντήσεων του με τους Eυρωπαίους ηγέτες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό με ανάδειξη μιας διαφορετικής εικόνας απο αυτή του παρελθόντος.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει πρώτα να αναστηλώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και στη συνέχεια να θέσει το θέμα των πλεονασμάτων κάνοντας παράλληλα σαφές σε όλους ότι η νέα κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στις μεταρρυθμίσεις.

Οδηγός εξάλλου και στη ΔΕθ που ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο το βράδυ είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Το μήνυμα άλλωστε το έστειλε στη Θεσσαλονίκη κατά την εκεί επίσκεψή του αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Πριν ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιήσει τα εγκαίνια στη ΔΕΘ παρουσία πλήθος κόσμου, υπουργών και φορέων της βορείου Ελλάδας με τιμώμενη χώρα την Ινδία, ο σημερινός σταθμός στην Ολλανδία είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι για να ανεβεί η Ελλάδα στην «εκτίμηση» των ξένων εταίρων.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του την Τρίτη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό στη Χάγη θα κινηθεί στο ίδιο «μοτίβο» όπως ακριβώς και με τις δύο προηγούμενες συναντήσεις του σε Βερολίνο και Παρίσι.

Το κλίμα των συζητήσεων πάντως το μετέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με τους δημοσιογράφους εξω σπο την καγκελαρία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «στις επόμενες συζητήσεις με τους δανειστές το θέμα θα είναι να μας επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τις συναλλαγές με ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως υποσχέθηκαν για την περίπτωση της τήρησης των συμφωνιών. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, σε αντίθεση με τους προκατόχους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί οτι η αξιοπιστία της Ελλάδας αποτυπώνεται απο την θετική αντίδραση των αγορών με το κόστος δανεισμού μειωμένο κάτω του 1,6% στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.

Επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, παραμένοντας υψηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν οτι η θετική εικόνα που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο εξωτερικό αλλά και οι γοργοί ρυθμοί που το κυβερνητικό έργο έχει πάρει σάρκα και οστά, θα αποτυπωθούν στη συνέχεια και κατά την παρουσία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη:

«Αποτελεί πια κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε υλοποιώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θέτει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα», είπε στη ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς και συνέχισε: «Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναγνώριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ότι κάτι έχει αλλάξει ήδη στο κλίμα της αγοράς και αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει και μια αντανάκλαση στην ίδια την απόδοση της οικονομίας».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι «ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, έδειξαν ακόμα μία πολύ σημαντική αύξηση τον τελευταίο μήνα, είμαστε πολύ πιο πάνω πια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση, όπου ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει».

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και μια συνεκτική στρατηγική για τη βόρεια Ελλάδα στην οποία η Θεσσαλονίκη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει τακτικός δίαυλος των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας με το Γραφείο του πρωθυπουργού και τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, με τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων και ένας πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των Επιμελητηρίων με τη Γραμματεία.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έθεσε το θέμα των πλεονάσματων και του χρέους στους συνομιλητές του, είπε προς τους δημοσιογράφους αφήνωντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε “κωλοτούμπα”. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ