ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME

«Κλείδωσε» η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρες δηλαδή που θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το αίτημα για συνάντηση με τον Ερντογάν είχε τεθεί εδώ και καιρό ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Μία γεύση για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε δώσει ο κύριος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είχε πει ότι προτιμά να συζητά με τον οποιονδήποτε γιατί μόνο με την συζήτηση υπάρχει λύση.

Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Τελικά η συνάντηση των δύο θα γίνει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ενώ αναμένεται μέσω της διπλωματικής οδού να οριστικοποιηθεί και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένης της επιθετικής ρητορικής που ακολουθεί η Τουρκία τον τελευταίο καιρό απέναντι στη χώρα μας.

Μάλιστα, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλαν σαφή μηνύματα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία.

Οι δύο πλευρές στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, τόνισαν μεταξύ άλλων πως στη συνάντησή τους έγινε ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ