ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο κυβερνητικό «δόγμα» για το προσφυγικό: Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο

Νέο κυβερνητικό «δόγμα» για το προσφυγικό: Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Όσοι προλάβατε και ήρθατε στην Ελλάδα, προλάβατε»: αυτό φαίνεται ότι είναι το νέο «δόγμα» για το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να μην δεχτεί νέο μεταναστευτικό «κύμα» στη χώρα ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με αρνητικές για εκείνη εξελίξεις.

Έτσι, η κυβέρνηση σπεύδει να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες όσον αφορά στο άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κέντρα φιλοξενίας και να γίνεται γρηγορότερη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου.

Το «σχέδιο Χρυσοχοΐδη» -όπως το αποκαλούν συνάδελφοί του υπουργοί- έχει, σύμφωνα με όσα λένε, βάση, ρεαλισμό και κινείται σε σωστά πλαίσια.

Και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για πολιτική ανάλογη του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν αλλά και του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι, οι υπουργοί «βασίζονται» στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μιλήσει με τους Ευρωπαίους για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάζει το μεταναστευτικό στη χώρα.

Αρχικά, θα διαχωρίζονται όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα από οποιαδήποτε σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες -κάτι που μέχρι σήμερα δεν ίσχυε.

Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αμέσως αφότου φτάσει στη χώρα μας υπήκοος τρίτης χώρας -πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα εξετάζεται άμεσα αν πρόκειται για πρόσφυγα ή μετανάστη.

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο διαχωρισμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία -μεταξύ των οποίων περιοχή, γλώσσα και άλλες λεπτομέρειες για να αποδειχτεί εάν είναι αληθή τα στοιχεία που παρουσιάζει ένας πρόσφυγας ή μετανάστης που αιτείται άσυλο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος προέρχεται από μη εμπόλεμη περιοχή αλλά δηλώνει Σύρος θα ερωτάται λεπτομέρειες για την περιοχή στην οποία υποστηρίζει πως διέμενε. Την ίδια ώρα, θα εξετάζεται στη γλώσσα και σε περίπτωση που αποδεχτεί ότι δεν είναι πρόσφυγας αλλά μετανάστης τότε μέσα σε τρεις ημέρες θα επιστρέφει στη χώρα του.

Ωστόσο, σε περίπτωση που όντως αποδειχτεί ότι πρόκειται άνθρωπο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εμπόλεμη ζώνη, τότε θα χαρακτηρίζεται αυτομάτως πρόσφυγας και θα ακολουθείται η διαδικασία για την αίτηση ασύλου.

Τι θα ισχύσει με τον νέο νόμο

Σε όλο αυτό το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να του χορηγηθεί άσυλο, το άτομο που έχει αιτηθεί άσυλο θα μένει σε χώρους που δεν θα μπορεί να μετακινηθεί, αν δηλαδή μένει στην Θεσσαλονίκη και φεύγει για άλλη πόλη χωρίς άδεια (μέχρι τώρα αυτό γίνεται) τότε θα χάνει το αίτημα που έχει καταθέσει για άσυλο και θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αναχώρησης προς την χώρα που προήλθε.

Στην περίπτωση που λάβει άσυλο και έχει χαρακτηριστεί πρόσφυγας και μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα, τότε από πρόγραμμα της Ε.Ε θα μπορεί να διαμένει σε διαμέρισμα ή σε ξενοδοχεία που θα πληρώνει το κράτος από ευρωπαϊκό κονδύλι που προβλέπεται για να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Τέτοια ακίνητα προβλέπεται να ενοικιαστούν σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί και ο αναλογικότερος τρόπος που τα παιδιά προσφύγων θα φοιτούν σε σχολεία.

Για παράδειγμα, εάν σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Ελλάδας ένα δημοτικό σχολείο έχει 50 Έλληνες μαθητές και χρειαστεί να προστεθούν άλλα 100 προσφυγόπουλα, τότε να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε αντί να φοιτήσουν σε σχολείο με μικρό αριθμό Ελλήνων μαθητών να πάνε σε κάποιο άλλο. Να μην υπάρξουν, δηλαδή, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι θέματα που εξετάζονται από πολλά υπουργεία μαζί και θα ενταχθούν στον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μην βρεθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρέθηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ