ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι και προσωπικές επιθέσεις στη συζήτηση για την προανακριτική

Υψηλοί τόνοι και προσωπικές επιθέσεις στη συζήτηση για την προανακριτική
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis, η οποία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί αργά απόψε.

Η ΝΔ προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

«Δειλός ρεβανσισμός»

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην Υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το «θράσος» να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis.

Ο τέως πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική δειλία» καθώς επέλεξε να απουσιάζει από τη σημερινή διαδικασία.

«Δεν γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα σέρνεται σε αυτή την ιστορία από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Αλλά εφόσον επέλεξε να απουσιάζει από τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα».

«Διαπράττετε μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα, στοχοποιώντας τον πολιτικό σας αντίπαλο επειδή είχε το θάρρος να σας ελέγξει και την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου», τόνισε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο την αποφασιστικότητα να «υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς. Είμαστε υπέρ κάθε διερεύνησης και σας προκαλούμε: Κάντε εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο. Ό,τι σας ταιριάζει», τόνισε καταλήγοντας πως:

«...η συμμετοχή μας στην προανακριτική θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθουν όλοι οι πολίτες πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός. Ένας μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν πιο ακριβά τα φάρμακά τους, ενώ τους κόβατε μισθούς και συντάξεις».

«Θα μετατρέψω τους κατήγορους σε κατηγορούμενους»

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής; Δε θα με προστάτευε ο Τσίπρας» διερωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη»

Από τη βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται.

«Θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της. Το λέμε καθαρά ότι για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένους ενόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια υπόθεση το 2018», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν σκέψη για fast track διεκπεραίωση και «αναπομπή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη της παρωδίας του 2018, με αντιστροφή ρόλων. Οι πολίτες δικαιούνται και ζητούν από εμάς απαντήσεις. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στην λάσπη».

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε. Απροκάλυπτα και αδίστακτα». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν ''Πρώτη Φορά Αριστερά'' δεν ένιωσε κανένα δισταγμό, καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή»

«Καταφεύγετε στα σκάνδαλα για αντιπερισπασμό»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ότι επαναφέρει την ατζέντα της σκανδαλολογίας και της τεχνητής αντιπαράθεσης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα θέματα της επικαιρότητας, άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του, στη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έκανε γνωστό ότι οι βουλευτές του θα απέχουν από την ψηφοφορία, καθώς δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

«Καταφεύγετε στα σκάνδαλα για αντιπερισπασμό», είπε και μίλησε για βολική ατζέντα και βολική αντιπαράθεση. «Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτό το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως ακόμη και τρόπος που θα διεξαχθεί η έρευνα συσκοτίζει αντί να βοηθά την αποκάλυψη της αλήθειας.

«Δεν είμαστε ανακριτές»

To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής και δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

«Το νομικό πλαίσιο με αναγκάζει να θυμηθώ τον Μοντεσκιέ ο οποίος είπε ότι όταν το νομοθετικό και το δικαστικό Σώμα γίνονται ένα, παύει να υπάρχει ελευθερία» είπε. Διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Κοινοβούλιο οι βουλευτές προσποιούνται τον δικαστή, και ανέφερε ότι όταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά την διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, αυτό αφορά στο κατά πόσο πολιτικά το Κογκρέσο κρίνει αν ο κ. Τραμπ έχει την νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος και δεν παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα.

Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται και να εξετάζονται πολιτικές ευθύνες, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και το τι συνέβη μετά, στην μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ