ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εν μέσω διασταυρούμενων πυρών

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εν μέσω διασταυρούμενων πυρών
AP Photo/Petros Giannakouris

Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το άσυλο, ωστόσο το προσφυγικό / μεταναστευτικό θα παραμείνει για καιρό ακόμα το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πολιτικών πυρών. Από τα μια μεριά εγκαλείται για καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και διοικητική αβελτηρία. Από την άλλη, της ασκείται κριτική για ελλιπή αυστηρότητα. Στην πρώτη περίπτωση, η κριτική μοιάζει διαχειρίσιμη αφού οι βολές προέρχονται από τα αριστερά. Στη δεύτερη περίπτωση όμως τα πράγματα περιπλέκονται γιατί αυτοί που αντιδρούν είναι είτε ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είτε ένοικοι της ευρύτερης «γαλάζιας πολυκατοικίας».

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (η σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έχει σταματήσει να ενημερώνεται), οι αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου φτάνουν τις 34.447, ενώ η χωρητικότητα των δομών είναι τα 8.888 άτομα. Δηλαδή ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός είναι 4 φορές παραπάνω από τις δυνατότητες φιλοξενίας του κρατικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση έχει θέσει δύο βασικούς στόχους:

  • Πρώτον, να πετύχει την αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Δεύτερον, να δημιουργήσει μια συνθήκη εξαιρετικά αποτρεπτική για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα.

Τα μέσα

Για την αποσυμφόρηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλει να μεταφέρει 20.000 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα. Για την αποτροπή, η κυβέρνηση θέλει:

  • Να φυλάξει πιο αυστηρά τα θαλάσσια σύνορα.
  • Να πιέσει την Τουρκία να γίνει γίνει πιο αυστηρή στη δική της πλευρά των συνόρων.
  • Να αυξήσει τις απελάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, φτάνοντάς τες στις 10.000 στο τέλος του χρόνου.
  • Να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για το άσυλο, κάτι που επιχειρείται με το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο
  • Να δημιουργήσει κλειστά κέντρα (όπως η Αμυγδαλέζα) για εκείνους των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα του κυβερνητικού σχεδίου έχουν ήδη αναδειχθεί. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει της συμφωνίας όποιος μεταφέρεται στην ενδοχώρα, δεν μπορεί να απελαθεί στην Τουρκία. Η κυβέρνηση ζήτησε την αλλαγή αυτού του σημείου της συμφωνίας, αλλά η Τουρκία δεν το συζητάει.Γενικά, ο Ερντογάν δεν μοιάζει να φοβάται τις όποιες ευρωπαϊκές πιέσεις.

Από εκεί και πέρα, το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε πολλά σημεία σημειώνονται δυναμικές αντιδράσεις στις οποίες πρωτοστατούν μέλη της ΝΔ, καθώς και ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής. Ήδη η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου μετά την ακροδεξιού ύφους επιστολή που έστειλε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διαμαρτυρόμενη για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων στο Αμαλία Φλέμινγκ. Στη Νέα Δημοκρατία πρόσκειται και ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας. Ο κ. Λιαμάς συντάχθηκε με τους κατοίκους των Βρασνών που απέτρεψαν την εγκατάστασης σε ξενοδοχεία του τόπου τους πρόσφυγες από τη Σάμο.

Η διαβούλευση

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους διαμαρτυρόμενους μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης, χωρίς να ασκηθεί βία από την αστυνομία. Είναι ενδεικτική της κυβερνητικής γραμμής η σχετική αναφορά του Στέλιου Πέτσα στον Σκάι:«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί, αλλά οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη της στην ανθρωπιά. Αυτοί οι οποίοι προωθούνται στην ενδοχώρα είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες».

Ωστόσο, τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ και οι τοπικοί βουλευτές δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος της διαβούλευσης με τις τοποικές κοινωνίες. Στην πραγματικότητα αφήνουν την «καυτή πατάτα» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μην το ξεχνάμε, δεν ανήκει στον πολιτικό χώρο της ΝΔ.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Βελίοπουλος βρίσκει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό το πλέον προνομιακό πεδίο για να ασκήσει από τα δεξιά αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Μιλώντας στον Alpha, o κ. Βελόπουλος, συνεχάρη του κατοίκους των Βρασνών για τις αντιδράσεις τους, ενώ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη είπε ότι «είναι για τα σκουπίδια».

Το νομοσχέδιο

Από την άλλη μεριά, το νομοσχέδιο για το άσυλο προκαλεί την οργή των αντιρατιστικών οργανέσεων. ` Ο Massimo Moratti, Διευθυντής Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι : «Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δημιουργούν σημαντικό βάρος για τους αιτούντες/ούσες άσυλο. Επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου θυσιάζοντας το δικαίωμα των αιτούντων/ουσών να εξεταστούν κατάλληλα τα αιτήματά τους, και ορθώνουν εμπόδια στη ζωή των αιτούντων/ουσών άσυλο στην Ελλάδα, σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που είναι δεσμευτικά για τη χώρα.» Είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν δικαστικές προσφυγές για συγκεκριμένες πτυχές του νέου νόμου.

Την Τετάρτη στις 6:00μμ στα Προπύλαια αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζουν «ρατσιστικό». «Αν το νέο νομοσχέδιο ψηφιστεί, αντί για την αποσυμφόρηση του κολαστήριου της Μόριας θα έχουμε «Μόριες παντού», υπογραμμίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ