ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Πολιτική «θύελλα» για την εξαίρεση των Τζανακόπουλου – Πολάκη

Προανακριτική: Πολιτική «θύελλα» για την εξαίρεση των Τζανακόπουλου – Πολάκη
INTIME

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση με «φόντο» την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Προανακριτική στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά».

Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

«Και ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει» είπε ο κ. Πολάκης, και συνέχισε: «Τότε θα έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας γίνονται νομικοί ακροβατισμοί για την εξαίρεσή τους και ότι ποτέ -τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος- δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην Προανακριτική.

Εξαπολύοντας «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως όλα αυτά γίνονται για να «κρύψουν τις κλεψιές και τις βρωμιές» στην υπόθεση Novartis. Σημείωσε δε, πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο η πλειοψηφία να εξαιρεί μέλη της μειοψηφίας από την Επιτροπή γιατί δεν τους αρέσουν.



Σκληρή κριτική και από Γεροβασίλη

Την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για την εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου σχολίασε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και η Όλγα Γεροβασίλη.

«Η πλειοψηφία δεν δημιουργεί νέο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι το ίδιο με το 2010. Είναι μια ακροβασία εκ μέρους της ΝΔ. Εκείνη ήταν εξεταστική επιτροπή, όχι προανακριτική. Είναι διαφορετικές οι διαδικασίες και τότε έγινε εθελούσια τελικά αποχώρηση των μελών. Οι διαδικασίες εδώ είναι συγκεκριμένες. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι ο πρόεδρος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίζει για τα μέλη της προανακριτικής και δεν έχει δικαίωμα η επιτροπή να τα εξαιρέσει» είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha.

Την ίδια ώρα, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ ήρθε σε συμφωνία με μερίδα της ΝΔ για το αίτημα.

«Διότι βλέπουμε όλον αυτόν τον καιρό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ισορροπίες. Χθες η προανακριτική επιτροπή ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ορθού κοινοβουλευτισμού και διαδικασιών…» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό

«Δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά να εκφοβίσετε μάρτυρες, φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη», ανέφερε χτες -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Πώς δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Θα είμαστε μέσα, τι θα κάνουν; Αυτοί έχουν το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς, εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμός και να κάνουν... Περί της καταναλογίαν εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα να μην κάνουν εκλεκτική εφαρμογή του 14 του 15 του 16 και δεν συμμαζεύεται. Τα υπόλοιπα όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης είναι χουντοεπιτροπές», συνέχισε ο ίδιος.

Τους τόνους ανέβασε και ο Γιάννης Ραγκούσης

«Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα. Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία ντροπή σας. Ξεφτιλίζεις ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή», είπε σε οργισμένο ύφος ο κ. Ραγκούσης, με τις φωνές για "ντροπή" κι ως "εδώ και μη παρέκει" να ακούγονται στους διαδρόμους. Την καταδίκη των δηλώσεων Ραγκούση περί «χουντοεπιτροπής», ζήτησε από τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης.

«Θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό... Θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία... Και παλαιότερα (σ.σ. υπόθεση Βατοπεδίου) είχε τεθεί το ίδιο ζήτημα για βουλευτές -μάρτυρες κι είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε αυτό;», είπε και καταλόγισε δόλο για να προκληθεί ακυρότητα της όλης διαδικασίας.

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα», ανέφερε απο την πλευρά της η Δώρα Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για συμπεριφορές που θυμίζουν Χρυσή Αυγή μίλησαν από τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Θέση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ήταν πως δύο βουλευτές έπρεπε να εξαιρεθούν από την σύνθεση της προανακριτικής καθώς –όπως υποστήριξαν- αποτελούν πρωτεργάτες των πολιτικών μεθοδεύσεων που οδήγησαν στην δίωξη των 10 πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης ανέβαλε για την Πέμπτη την εξέταση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis που ήταν προγραμματισμένη για την ίδια μέρα. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής βρισκόταν από νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, μαζί με τους δικηγόρους του.

«Έξω περιμένει ο Φρουζής», φέρεται να είπαν κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης η Δώρα Αυγέρη και ο Γιάννης Ραγκούσης με τους βουλευτές της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θανάση Πλεύρη σύμφωνα με πληροφορίες να απαντούν: Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε. Έρχεται να καταθέσει για πρώτη φορά. Τώρα σας έπιασε ο πόνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ