ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αντικατάσταση Πολάκη - Τζανακόπουλου από την Προανακριτική ζητά η Βουλή

Την αντικατάσταση Πολάκη - Τζανακόπουλου από την Προανακριτική ζητά η Βουλή
INTIME NEWS

Τρεις ημέρες προθεσμία να ορίσουν τους αντικαταστάτες των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου δίνει η Βουλή, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής. 

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας μετά την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητά να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσει τους αντικαταστάτες του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώριο τριών ημερών για να δηλώσει τα δύο νέα του μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν αναγνωρίζουν την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, δηλώνοντας πως θα είναι παρόντες και στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μάλιστα, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους έκανε σαφές ότι θα παραμείνουν, ακόμη κι αν κληθεί η φρουρά της Βουλής για να τους απομακρύνει.

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ευθύνη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης.

Η νέα συνεδρίαση της προανακριτικής έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη.

Πολάκης: Ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει

Σε δηλώσεις του για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Προανακριτική στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά».

Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

«Και ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει» είπε ο κ. Πολάκης, και συνέχισε: «Τότε θα έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας».



Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας γίνονται νομικοί ακροβατισμοί για την εξαίρεσή τους και ότι ποτέ -τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος- δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην Προανακριτική.

Εξαπολύοντας «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως όλα αυτά γίνονται για να «κρύψουν τις κλεψιές και τις βρωμιές» στην υπόθεση Novartis.

Σημείωσε δε, πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο η πλειοψηφία να εξαιρεί μέλη της μειοψηφίας από την Επιτροπή γιατί δεν τους αρέσουν.

Σκληρή κριτική και από Γεροβασίλη

Την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για την εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου σχολίασε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και η Όλγα Γεροβασίλη.

«Η πλειοψηφία δεν δημιουργεί νέο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι το ίδιο με το 2010. Είναι μια ακροβασία εκ μέρους της ΝΔ. Εκείνη ήταν εξεταστική επιτροπή, όχι προανακριτική. Είναι διαφορετικές οι διαδικασίες και τότε έγινε εθελούσια τελικά αποχώρηση των μελών. Οι διαδικασίες εδώ είναι συγκεκριμένες. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι ο πρόεδρος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίζει για τα μέλη της προανακριτικής και δεν έχει δικαίωμα η επιτροπή να τα εξαιρέσει» είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha.

Την ίδια ώρα, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ ήρθε σε συμφωνία με μερίδα της ΝΔ για το αίτημα.

«Διότι βλέπουμε όλον αυτόν τον καιρό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ισορροπίες. Χθες η προανακριτική επιτροπή ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ορθού κοινοβουλευτισμού και διαδικασιών…» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υψηλοί τόνοι και από τη ΝΔ

Στην αντεπίθεση πέρασε το πρωί της Τετάρτης και η Νέα Δημοκρατία, ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Εκτός από τους «γαλάζιους» βουλευτές, στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής.

Τόνισε, επίσης, ότι η Βουλή έχει διαδικασίες και σχολίασε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φέρονται ως μάρτυρες και όχι φυσικά να τους φιμώσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί Χούντας, είπε ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν επιστρέφονται, γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το ελληνικό πολίτευμα. Κάλεσε δε όλα τα κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην προκαταρκτική επιτροπή και σχολίασε: “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εκ προοιμίου πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και τη συζήτηση”.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο Κώστας Καραγκούνης ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής και τα όσα προβλέπονται για την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμείνουν και παραβιάσουν την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Καραγκούνης, μέλος και ο ίδιος της επιτροπής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδρασε και κακόπιστα και παρελκυστικά όταν δήλωσε αυτούς τους δύο βουλευτές του ως μέλη της προανακριτικής.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να πυροδοτήσουν και να δυναμιτίσουν αυτή τη διαδικασία.

Σχολίασε δε, τις «χυδαίες εκφράσεις» που έχουν ακουστεί, όπως είπε, στην επιτροπή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι χαρακτηρισμοί «φασίστες» και «καραγκιοζάκοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Μαρκόπουλου -επίσης μέλους της επιτροπής- στον ΑΝΤ1.

Ο βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας στα περί «χουντικής επιτροπής» του Παύλου Πολάκη, είπε: «Για πρώτη φορά ‘χουντικοί και χούντα’ παραλίγο να ξυλοκοπηθούν από τους Πολάκη και Τζανακόπουλο».



Κατηγόρησε, μάλιστα, τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι φώναζαν στον ίδιο και στον κ. Πλεύρη ότι «είναι φασίστες».

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «χειραγώγηση όλης της διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» και επιχειρηματολόγησε ότι, «υπάρχει δόλος» στη συμμετοχή των δύο βουλευτών στην προανακριτική επιτροπή, καθώς είναι και μάρτυρες στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ