ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» με ξεκάθαρα μηνύματα από τον Μητσοτάκη στην άτυπη Κ.Ο. της ΝΔ

«Μασάζ» με ξεκάθαρα μηνύματα από τον Μητσοτάκη στην άτυπη Κ.Ο. της ΝΔ
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στην άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καταπραΰνει τις ανησυχίες των βουλευτών του για το προσφυγικό.

Εμφανίστηκε διαλλακτικός και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στις αιτιάσεις που διατυπώνονται.

Ωστόσο, τόσο με την ομιλία του όσο και με τις κινήσεις του τις προηγούμενες μέρες, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι επιμείνει στη μεταναστευτική πολιτική που έχει χαράξει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής αποτέλεσε μια επιπλέον ένδειξη ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαίρει της εμπιστοσύνης του, παρά τη γκρίνια που ακούγεται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Υποβάθμιση του ζητήματος

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση». Προσέθεσε με νόημα ότι η βασική έννοια των πολιτών είναι η πορεία της οικονομίας.

Η εκτίμηση του πρωθυπουργού σχετίζεται, προφανώς, με τα δημοσκοπικά ευρήματα όπου στην οικονομία η κυβέρνηση εμφανίζεται να πηγαίνει καλά, ενώ στο προσφυγικό μένει «μετεξεταστέα».

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι η ιεράρχηση που κάνει ο πρωθυπουργός βρίσκεται στους αντίποδες των θεωριών περί «εισβολής» και «δημογραφικής αλλοίωσης» που υιοθετούνται ακόμα και από στελέχη της ΝΔ.

Αυστηροποίηση

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ότι «ακούει» τον κόσμο της ΝΔ, επισήμανε ότι:

1. Η πολιτική της κυβέρνησης διαφοροποιείται από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής αυστηροποείται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο (Αμυγδαλέζες). Επιπλέον γίνεται πιο αυστηρή η φύλαξη των συνόρων και προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες.

Μια έμμεση παραδοχή του ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά ως τώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί η εξής αποστροφή του:

«Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα δεν έχει στρατηγική».

Οι μεταφορές

Στο πλαίσιο του «μασάζ» προς τους βουλευτές της Περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών. Προσέθεσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα επιτευχθεί αυτό αν συνεχιστούν οι αφίξεις με τον ίδιο ρυθμό.

Πάντως, και με τη αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι ενώ εισακούγονται οι ανησυχίες των βουλευτών, εντούτοις, δεν θα γίνει ανεκτή η όποια συμμετοχή σε «μπάρμπεκιου» με το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ