ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Στα κάγκελα» η Νεολαία – Διχασμός και για Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Στα κάγκελα» η Νεολαία – Διχασμός και για Πολάκη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το νεοσύστατο όργανο των 695 μελών δίνει ραντεβού στην αίθουσα Μέλινα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Τις εργασίες θα ανοίξει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι πανηγυρικό. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος τόσο για τον Παύλο Πολάκη όσο και για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ζανέτ Τσίπρα υπέρ Πολάκη

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη εναντίον της Ειρήνης Αγαπηδάκη, οδήγησαν στην έκδοση ανακοίνωσης του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να «δανειζόμαστε» από τον πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο, λέξεις, φράσεις, σκέψεις, που διαιωνίζουν τα στερεότυπα και προσβάλουν βαθύτατα όχι μόνο τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, αλλά και όλους και όλες εμάς που παλεύουμε για την κατάργησή τους. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε μη αποδεκτές τις δηλώσεις του Π. Πολάκη, ο οποίος απάντησε, πράγματι σε χυδαιότητες, με τρόπο που ασφαλώς δεν συνάδει με τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες της δικής μας Αριστεράς».

Στην ανακοίνωση απάντησε ο Παύλος Πολάκης, ειρωνευόμενος τον Πάνο Λάμπρου, μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο του Τομέα Δικαιωμάτων. Σε ανάρτησή του στο Facebook, o πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έγραψε: «Πως μούρθε αυτο το τραγούδι στο μυαλο ,δεν μπορω να καταλάβω...."Στου Παπα-ΛΑΜΠΡΟΥ την αυλή" Ίσως γιατι εκπέμπει "αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες "μιας βουκολικης ζωής που τα βασικά ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ειναι η καθάρια φύση ,η λεβεντιά και η ελευθερια..... ....κι όποιος καταλαβει κατάλαβε .....» (Διατηρούμε την ορθογραφία της ανάρτησης).

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γενικά δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στους δημοσιογράφους ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί οργή και δυσαρέσκεια για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη». Από την άλλη μεριά, πολλά μέλη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ πήραν το μέρος του βουλευτή Χανίων. Στο πλευρό του κ. Πολάκη τάχθηκε και η Ζανέτ Τσίπρα, αδελφή του πρώην πρωθυπουργού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

zannet

Αντιδράσεις για την ΚΕΑ

Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης δεν είναι το μόνο «αγκάθι» του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα σημαντικότερο ζήτημα είναι οι αντιδράσεις στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Οι αντιδράσεις αυτές εστιάζονται τόσο στο πρόσωπο του Απόστολου Γκλέτσου όσο και σε σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έγιναν μέλη του οργάνου. Αναμένεται ότι οι διαφωνίες θα εκφραστούν στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Πιο έντονη είναι η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη στελεχών της ΠΑΣΠ, ιδιαίτερα της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, στην ΚΕΑ. Μάλιστα αύριο το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για να καθοριστεί η στάση της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Στέλεχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι:

«Η συμπόρευση της ηγεσίας, ιστορικής και σύγχρονης, της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί εκφράζει με κανέναν τρόπο ούτε την διεύρυνση, ούτε το άνοιγμα στα αριστερά και προοδευτικά κομμάτια της νεολαίας, κάτι που είναι το ζητούμενο».

Προσέθεσε ότι: «Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ αντιπροσωπεύει σε βάθος δεκαετιών μια από τις πιο μελανές σελίδες του φοιτητικού κινήματος. Με σοβαρές ευθύνες για την απονέκρωση του φοιτητικού συλλόγου, τα εμπόδια στην διενέργεια γενικών συνελεύσεων και όχι μόνο, με την διατήρηση και διαιώνιση ενός πελατειακού μηχανισμού εντός και εκτός της σχολής, με πολλές «μαύρες» πτυχές στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως η ένταξη της ηγεσίας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει ένα αριστερό και προοδευτικό αντιπαράδειγμα μέσα στα πανεπιστήμια».

Καταλήγοντας, το στέλεχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει πιστοποιητικό φρονημάτων από τους νέους και τις νέες. Καλούμε κάθε νέο και νέα, φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στην συντήρηση, την καταστολή, την οπισθοδρόμηση, τα πελατειακά δίκτυα. Που θέλει να παλέψει για ένα σύγχρονο δημόσιο, δημοκρατικό, δωρεάν πανεπιστήμιο να συνταχθεί μαζί μας. Δεν θα δώσουμε όμως συγχωροχάρτι στις ηγεσίες που φέρουν ευθύνη για την διαχρονική προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού κινήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ