ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο 13ο συνέδριο της ΝΔ: Είμαστε έτοιμοι για μια νέα εθνική προσπάθεια

Μητσοτάκης στο 13ο συνέδριο της ΝΔ: Είμαστε έτοιμοι για μια νέα εθνική προσπάθεια
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινούν οι εργασίες του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει ως κεντρικό σύνθημα «το μέλλον αρχίζει τώρα», με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος.

«Σήμερα, μετά από την μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο είχε ανάγκη η Ελλάδα, είμαστε πλέον έτοιμοι για μια νέα εθνική προσπάθεια. Γιατί το μέλλον αρχίζει τώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας το 13ο Συνέδριο της ΝΔ.

«Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η ΝΔ έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας».

«Το κόμμα μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί «αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη».

«Κατάφερε, έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι κακός σύμβουλος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε «η χώρα μας έχει σήμερα την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο -σε οργάνωση- κεντροδεξιό κόμμα».

«Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ’ την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος», σημείωσε.

«Ευθύνη μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

«Έχουμε ψηφίσει στις πρώτες 130 μέρες, 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 22% για όλους.

Αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ και σημείωσε «Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά - την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση».

«Πρέπει όλοι να πετάξουν την αρχαία σκουριά των κούφιων λόγων και διλήμματα που δεν έχουν νόημα στη σύγχρονη εποχή όπως καλός κρατισμός ή κακή αγορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «ευθύνη μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνον αυτών που μας ψήφισαν».

«Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους»

«Χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι κανόνες του κράτους του δικαίου και του κοινοβουλευτισμού είναι σημαντικοί», πρόσθεσε και τόνισε πως «δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975».

«Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους», υπογράμμισε.

«Αυτό το θεμελιώδες δίπολο - ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους», συνέχισε.

«Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο. Μόνο η ανάπτυξη με όχημα τον ιδιωτικό τομέα φέρνει την ευημερία του πολίτη, συμπλήρωσε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό που πλήττει κυρίως του πιο αδύναμους και ευάλωτους», τόνισε.

«Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία»

«Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία, ότι οι καταλήψεις θα είναι παρελθόν , οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και το κάνουμε πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σημαντική και κατοχυρώσαμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είπε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η σχετική ρήση του Θεοτοκά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Ύστερα από τέσσερις μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική: Η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ, ανέφερε.

«Αναπτυξιακή πολιτική σημαίνει φορολογική και ασφαλιστική εκλογίκευση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες του τετραμήνου τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα και την εξουσία αλλά να λύσει τα πρώτα και να αλλάξει ρότα στην δεύτερη».

«Η Ανάπτυξη Για Όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια. Και ο εκσυγχρονισμός που επιδιώκουμε θα ήταν, απλώς, τεχνοκρατικός, αν δεν είχε τον φιλελεύθερο πυρήνα του: Δηλαδή την ωφέλεια του καθημερινού πολίτη σε χρόνο και χρήμα από την ψηφιοποίηση των σχέσεών του με το κράτος».

Αυτή η αντίληψη διαπερνά κάθε μας ενέργεια. Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε φόρους και να φέρουμε ανάπτυξη. Και, ταυτόχρονα, να προστατέψουμε τον πολίτη και να φτιάξουμε το κράτος μας. Ε, λοιπόν, αυτό κάνουμε» τόνισε.

Όπως είπε «μόνο ενισχύοντας τη μεσαία τάξη μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καταμερισμό» και σε αυτή τη λογική αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων φορολογικής ανακούφισης και ενδυνάμωσης μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης».

«Αναπτυξιακή πολιτική σημαίνει πρωτίστως φορολογική και ασφαλιστική εκλογίκευση».

«Ο φόρος στις επιχειρήσεις, λοιπόν, πέφτει από το 28% στο 24% με στόχο να φτάσει στο 20%. Στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% σε 5%. Από την άλλη πλευρά, στα φυσικά πρόσωπα ο πρώτος συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9%. Και δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις σε νέες οικογένειες και στα παιδιά», συμπλήρωσε.

«Ενώ οι εισφορές των μισθωτών περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας και οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων αποκτούν ξανά πραγματική ανταποδοτικότητα με ένα νέο σύστημα ασφάλισης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

«Με το που θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί και, τελικά, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το χαράτσι που επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς, αυτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν», τόνισε δίνοντας έμφαση και στις πολιτικές προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων.

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος, για παράδειγμα, επιτρέπει πλέον την πιστοποίηση των επενδύσεων και από ορκωτούς λογιστές. Μέχρι σήμερα, μία έτοιμη επένδυση, έπρεπε το κράτος να την συγκρίνει με το αρχικό της σχέδιο. Αυτό οδηγούσε σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και, συχνά, σε συναλλαγή. Αυτά τελειώνουν! Οι επενδυτές θα μπορούν, πλέον, να πιστοποιούνται, με ταχύτητα και διαύγεια, παίρνοντας μόνο περιβαλλοντική άδεια, όπως παντού στην Ευρώπη. Και όταν η επιχείρησή τους εγκαθίσταται σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο θα αρκεί η άδεια του Πάρκου. Αποτέλεσμα; Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και περισσότερες προσδοκίες για θέσεις απασχόλησης και δημόσια έσοδα» είπε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής που ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια, ο πρωθυπουργός είπε πως οι τράπεζες και η οικονομία απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα είπε πως ξεπεράστηκαν τα μεγάλα εμπόδια, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενέργεια.

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει - Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα στη διεθνή σκηνή λέγοντας πως από τις 9 Ιουλίου υπάρχει μία νέα χώρα.

«Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης. Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα. Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα», τόνισε.

Μιλώντας για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων είπε πως στα μέτωπα αυτά πυξίδες παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.

«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» είπε στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ενώ για το μεταναστευτικό υποστήριξε πως η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει καθώς τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα, ενώ ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο.

«Τα νησιά ανακουφίζονται, με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τις δομές της ντροπής, ξεκινώντας με το Βαθύ στη Σάμο. Και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα. Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι' αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα. Εδώ θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα κι η ανθρωπιά της κοινωνίας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ