ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις

Τσίπρας: Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις
INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει σε άμεση καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και της επιθετικής ρητορικής που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είχε στηρίξει έμπρακτα τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί. Και θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου».

«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές Αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί, λοιπόν, για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «κρίσιμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων» και εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, «αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη συμβολή της κυβέρνησής του στη θέσπιση μιας «θετικής ατζέντας το 2015 – 2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και μείωσε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους στο Αιγαίο».

«Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα. Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ