ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: Το πρόσωπο της συναίνεσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Κ. Σακελλαροπούλου: Το πρόσωπο της συναίνεσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Όσο πλησιάζουμε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο εντείνεται η λεγόμενη «προεδρολογία».

Το ζήτημα της επιλογής του προσώπου που θα στελεχώσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεν σχετίζεται μόνο με αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Προεδρίας. Συνδέεται άμεσα με τον στρατηγικό σχεδιασμό των κομμάτων.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αν θα επιλέξει ένα πρόσωπο διακομματικής συναίνεσης ή όχι. Αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρνητική, είναι προφανές ότι θα πάει σε μια «στενή» υποψηφιότητα από το χώρο της Δεξιάς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα είναι αποδεκτό από όλες τις τάσεις της ΝΔ.

Ο νυν πρόεδρος

Αν πάλι πάει σε «επιλογή συναίνεσης», μια πρώτη επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι αν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Παυλόπουλος, τότε θα την υποστηρίξει. Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ έχει πει κατηγορηματικά «όχι». Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόταση Παυλόπουλου είναι οι αντιδράσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος

Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να μην ακολουθήσει την πεπατημένη, η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο που θα συμβόλιζε μια πραγματική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα είναι η πρώτη φορά όπου μια Ελληνίδα θα καταλάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα ισότητας των δύο φύλων.

Για τον κ. Μητσοτάκη, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου έχει δύο επιπρόσθετα ατού: Πρώτον, θα δείξει ότι το άνοιγμα της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου έχει συνέχεια και συνέπεια, πράγμα που ενδιαφέρει πολύ το Μαξίμου. Δεύτερον, θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει στην προεδρία του ΣτΕ ένα πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για το έργο της ως δικαστής. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το τιμόνι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Βεβαίως, για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα. Αναμένουμε λοιπόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ