ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Αγγελή: Έδωσε έγγραφο του FBI και αναφέρθηκε σε δύο φόνους

Κατάθεση Αγγελή: Έδωσε έγγραφο του FBI και αναφέρθηκε σε δύο φόνους
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. "Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού ο τέως πρωθυπουργός" φέρεται να είπε στην κατάθεσή του, ενώ φωτογράφισε πολύ καθαρότερα πλέον ως "Ρασπούτιν" τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κατέθεσε έγγραφο του FBI με ημερομηνία 1/8/2017 και στο ερώτημα για τυχόν χρηματισμό πολιτικών, γιατρών, η απάντηση του είναι πως υπάρχουν στοιχεία "μόνον για γιατρούς". Φέρεται δε, να είπε ότι "Το εγγραφο που σας δείχνω, οπως και όλα τα άλλα δεν εχουν καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Το λογο που θεωρώ οτι το απέκρυψαν, είναι οτι θα έβγαινε κάτι θετικό για τα πολιτικά πρόσωπα".

79781416 615739815923421 7057426682386317312 n
79781416 615739815923421 7057426682386317312 n

Πρόκειται, έλεγαν μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, για ένα από τα έγγραφα που δεν έχει δώσει η κα Τουλουπάκη και εκείνος το πήρε από τις μεταφράσεις που είχε ζητήσει από την γραμματέα Εισαγγελία Διαφθοράς. Από το έγγραφο αυτό, συμπληρώνουν, προκύπτει αβίαστα οτι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν είχε καμία πληροφορία από τις αμερικανικές αρχές για ανάμειξη κανενός πολιτικού στην τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής που προκλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να απάντησε ότι ακόμα και τον Νοέμβριο του 2018 οι Αμερικανοί επέμεναν ότι δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών.

"Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που βλέπω υπόθεση να ασκούνται διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς έστω και απλές ενδείξεις", φέρεται να είπε και επιτέθηκε εκ νέου στην Ελένη Τουλουπάκη.

Β. Κεγκέρογλου: Όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία είναι απαντητικά από τους Αμερικανούς. Τα εξερχόμενα της Εισαγγελίας δεν τα έχουμε.

Ι. Αγγελής: Δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Μπορείτε να κάνετε ως Επιτροπή ακόμη και κατάσχεση στα έγγραφα της Εισαγγελίας. Δεν έχει δικαίωμα να επικακαλείται το απόρρητο η Τουλουπάκη.

Β.Κεγκέρογλου: Ο κύριος Δεστεμπασίδης έχει κατηγορηθεί από τον κ.Βουλκίδη οτι χρηματιζόταν. Έπρεπε να τον είχε καλέσει για κατάθεση η κυρία Τουλουπάκη;

Ι.Αγγελής: Σαφέστατα έπρεπε να τον είχε καλέσει

Β. Κεγκέρογλου: Έχει γραφτεί οτι ο Δεστεμπασίδης είναι το ίδιο πρόσωπο με τον μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη. Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Ι.Αγγελής: Εάν πάρουμε ως δεδομένο οτι ο Δεστεμπασίδης είναι ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης η κυρία Τουλουπάκη οφείλει να του αφαιρέσει το καθεστώς προστασίας. Και αν αποδειχθεί οτι οι κατηγορίες περί χρηματισμού ευσταθούν του τότε είναι καθαρό. Εάν η κυρία Τουλουπάκη γνωρίζει οτι ο Δεστεμπασίδης είναι ο Μαξιμος Σαράφης και δεν έκανε τίποτε και αν έχει επίσης αποδειχθεί οτι ο Δεστεμπασίδης πράγματι χρηματιζόταν, τότε η κυρία Τουλουπάκη δεν πρέπει να πάει απλώς για κατάχρηση εξουσίας, αλλά πρέπει να πάει φυλακή.

Υπόνοιες για φόνους

Αίσθηση προκάλεσε το σημείο της κατάθεσης του κ. Αγγελή, στο οποίο έκανε λόγο για δύο φόνους. «Συζητούσαμε οι Εισαγγελείς για τους 2 φόνους, που ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση Novartis. Του Μαυρίκου και ενός άλλου, του επονομαζόμενου "ντελιβερά"» φέρεται να είπε.

Κατά άλλους βουλευτές, ο μάρτυρας ανέφερε ότι φοβάται για τη ζωή του, καθώς έχει υπάρξει ο θάνατος ενός δημοσιογράφου αλλά και μια απόπειρα αυτοκτονίας, υποθέσεις οι οποίες έχουν εξεταστεί και για το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis. "Αισθάνομαι νομικό και πραγματικό φόβο γιατί έχει υπάρξει ο θάνατος ενός δημοσιογράφου κι ενός ακόμα προσώπου. Αντιλαμβάνεστε από την εμπειρία μου ως εισαγγελέας αισθάνομαι φοβο", φέρεται να είπε.

Ο κ. Αγγελής, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του δικηγόρου που εκβίαζε τους μάρτυρες.

«Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού ο τέως πρωθυπουργός» φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του.

Σε άλλο σημείο ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, φέρεται να απάντησε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας.

Γ. Ραγκούσης: Αναφερθήκατε στον πρώην πρωθυπουργό. Τι καταλογίζεται?

Ι. Αγγελής: Κανένας δόλος, καμία ευθύνη Τσίπρα. Ορθώς δεν βρίσκεται στην Προανακριτική.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή κι όσα φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής: "Ο πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις για τον τρόπο που χειριζόταν η Τουλουπάκη την υπόθεση. Ο κ.Τσίπρας βρέθηκε μεταξύ διασταυρωμένων πυρών για την τύχη της Τουλουπάκη και της υπόθεσης.

Θα μου πείτε που τα ξέρω αυτά; Τα φαντάζομαι; Οχι, μου τα έλεγε η κυρία Παπασπύρου. Η μία γραμμή ήταν του Ρασπούτιν και έλεγε να προχωρήσουν σε επιλεκτικές διώξεις πολιτικών πολύ νωρίτερα από τις εκλογές γιατί έτσι θα κέρδιζαν επιπλέον 3% και η άλλη γραμμή ήταν των Τζανακόπουλου και Καλογήρου οτι πρέπει να φύγει η Τουλουπάκη και να ενοποιηθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς με την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος που θα αναλάμβανε η κυρία Ψαρουδάκη, η οποία είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει το δικαστικό σώμα. Τελικά υπερίσχυσε η γραμμή Ρασπούτιν και παρέμεινε η Τουλουπάκη στη θέση της".

Σε ερώτηση του Κώστα Κυρανάκη από τη ΝΔ γιατί κατονομάζει τον Αλέξη Τσίπρα κι όχι τον "Ρασπούτιν", φέρεται να απάντησε:

Κ. Κυρανάκης: Κατονομάζετε τον κ.Τσίπρα αλλά όχι τον Ρασπούτιν. Γιατί κύριε Αγγελή;

Ι. Αγγελής: Ο Ρασπούτιν προσπαθεί να με κοντύνει γιατί φοβάται μην βγω και τον κατονομάσω. Οπότε τότε θα έχει να λέει "Σιγά ποιος με κατηγορεί! Είναι αφερέγγυος".

Κ. Κυρανάκης: Υπάρχουν άλλες υποθέσεις που επενέβαινε ο Ρασπούτιν;

Ι. Αγγελής: Ναι πιστεύω οτι υπάρχουν. Αλλά αυτά δεν τα έχει ελέγξει κανείς. Μιας γυναικός αρχή ήταν η Εισαγγελία. Τα χουμε πει αυτά.

K. Κυρανάκης: Είπατε οτι με το ένα πόδι πατάει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ρασπούτιν και με το άλλο στη Νέα Δημοκρατία.

Ι. Αγγελής: Ναι το είπα.

Β. Κεγκέρογκου: Δηλαδή;

Ι.Αγγελής: Έχει σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Με τον Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον είχανε βάλει και στην ΕΥΠ. Εγώ αυτά ξέρω.

Τι είπε για «Ρασπούτιν»

Φωτογραφίζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, φέρεται να είπε είπε ότι στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς, φορέας που ήταν υπό την εποπτεία του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο "Ρασπούτιν" έκανε το κουμάντο, διορίζοντας φίλους ή συγγενείς ... φίλων.

Στ. Κελέσης: Λέτε ότι η νύφη του κυρίου Δασούλα δουλεύει σε φορέα που εποπτεύεται από τον "Ρασπούτιν". Σε ποιο φορέα δουλεύει;

Ι. Αγγελής: Στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Στ. Κελέσης: Σε ποιον ανήκει η εποπτεία αυτού του φορέα;

Ι. Αγγελής: Στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στ. Κελέσης: Άρα μπορώ να βγάλω συμπεράσματα.

Ι. Αγγελής: Μπορείτε.

Επίσης, φέρεται αναφέρθηκε στις σχέσεις του περιβόητου Ρασπούτιν με την Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και το ρόλο της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.

Δ.Μπιάγκης: Γνωρίζετε λεπτομέρειες για τη σχέση Παγγελόπουλου-Τουλουπάκη;

Ι.Αγγελής: Η Τουλουπάκη ήταν το παιδί του Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σε άλλο σημείο, φέρεται να είπε:

Ι.Αγγελής: Όλες τις συζητήσεις για την κα Τουλουπάκη τις κάναμε με την κα Παπασπύρου. Όπως σας έχω πει μου έλεγε οτι θα φύγει με τον ανασχηματισμό. Έγινε ανασχηματισμός και δεν έφυγε. Της είπα τότε της Παπασπύρου "καλά, το δούλεμα πάει σύννεφο". Και τότε μου είπε η Παπασπύρου οτι άλλαξε η γραμμή. "Θα την αφήσουμε να ολοκληρώσει την θητεία της και θα φύγει μετά". Όταν ανανεώθηκε και η θητεία της κα Τουλουπάκη κατάλαβα ότι δεν είχαν σκοπό να την διώξουν. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ενός ανδρός αρχή. Για την ακρίβεια μίας γυναικός αρχή. Η κυρία Τουλουπάκη έκανε ότι ήθελε. Δεν ελεγχόταν από κανέναν.

Ο κ. Αγγελής αρνήθηκε ότι γνώριζε για τις περίφημες "γιάφκες". "Ομολογώ οτι δεν ήξερα τίποτα ως επόπτης ότι γίνονταν συναντησεις σε διαμερίσματα αυτο το συνδέω με το γεγονός οτι ο Ρασπουτιν συναντιόνταν μεσω του εισαγγελέα πρωτοδικών ενδιάμεσου σε ενα διαμέρισμα".

Ι.Αγγελής: Ο Ρασπούτιν συνεννοούταν με τον ενδιάμεσο σε ένα διαμέρισμα. Όταν η Τουλουπάκη ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς η επικοινωνία με τον Ρασπούτιν δεν γινόταν απευθείας. Υπήρχε ενδιάμεσος σύνδεσμος. Όμως όταν η Τουλουπάκη ήταν Επίκουρη στην Εισαγγελία Εφετών συνενοούταν απευθείας με τον Ρασπούτιν μέσω τηλεφώνων.

Α. Νικολακόπουλος: Έχετε αντιληφθεί πώς βγήκε το ψευδώνυμο Ρασπούτιν; Είπατε ότι και η κυρία Δημητρίου σας μιλούσε για τον Ρασπούτιν.

Ι. Αγγελής: Τον Ρασπούτιν τον ήξεραν ακόμη και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία Εφετών. Είχε γίνει μάλιστα και καταγγελία από συνταξιούχο δικηγόρο που ζητούσε να βρούμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Την καταγγελία η Δημητρίου την ανέθεσε στην Τουλουπάκη. Εγώ τότε μάλιστα της είπα «καλά είσαι καλά, βάζεις την Τουλουπάκη να βρει ποιος είναι ο Ρασπούτιν;». Τελικά η Τουλουπάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και έστειλε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τελικά την έβαλε στο αρχείο.

Φέρεται ακόμη, να αναφέρθηκε στα «ανταλλάγματα» που προσφέρθηκαν στους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Η εκπρόσωπος του FBI γνωρίζω οτι έλεγε στους προστατευόμενους μάρτυρες όχι απλά ότι θα έχουν όφελος αλλά θα γινουν πλούσιοι», φέρεται να είπε, ενώ σε άλλο σημείο «κάρφωσε» περισσότερο την κ. Τουλουπάκη, λέγοντας πως «κάποια έγγραφα που έβγαιναν σε συγκεκριμένα μέσα, πχ στο «Ντοκουμέντο», τα είχε μόνο η κα Τουλουπάκη».

Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε για τη δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου και σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε:

Δ.Μπιάγκης: Με όλα τα στοιχεία που γνωρίζετε για την υπόθεση εσείς θα αακούσατε ποινική δίωξη στην περίπτωση Λοβέρδου;

Ι.Αγγελής: Οχι δεν θα ασκούσα τέτοια δίωξη. Επιπλέον σε αυτή την περίπτωση αν ήμουν ακόμη Επόπτης θα ασκούσα δίωξη στους Εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Αβραμόπουλου για την κατάθεση Αγγελή

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Αβραμόπουλο μετά την κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνεται η εμπλοκή του πρώην υπουργού «με έγγραφο το οποίο δεν αμφισβήτησε ο κ. Αγγελής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «μετά τις χτεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, αναμέναμε τον αντιπερισπασμό».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι « σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017 το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου:

«Επειδή η σκόπιμη διαστρέβλωση και παραποίηση των αληθινών γεγονότων που συνδέονται με τον φοιτητικό λογαριασμό του γιου μου, τυγχάνει εκμετάλλευσης ως μέρος μιας άθλιας σκευωρίας, που ήδη κατέρρευσε, ως εκ του περισσού και διευκρινιστικά ενημερώνω ότι:

  1. Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία παρά μόνον τον λογαριασμό μου στο Βέλγιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια μου κατέβαλλαν τους μισθούς μου και κάλυπτα έξοδα διαβίωσης και υποστήριξης της οικογένειάς μου.
  2. Το σύνολο των λογαριασμών μου και καταθέσεων έχουν δηλωθεί και έχουν ελεγχθεί. Και τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, όπως ενόρκως κατέθεσε ο Εισαγγελέας Αγγελής στην Βουλή.
  3. Όλα δείχνουν ότι αποτελεί και αυτή η φημολογία μέρος μιας απελπισμένης προσπάθειας μπροστά στην καθημερινά αποκαλυπτόμενη σκευωρία και την κατάρρευση της, η οποία απέτυχε στον ανίερο σκοπό της να συκοφαντήσει και να σπιλώσει κόμματα και πολιτικούς.

Όποιοι τυχόν επιμένουν να επαναλαμβάνουν συκοφαντίες εναντίον μου, διαπράττουν απλά αθλιότητες ανάξιες περαιτέρω απάντησης», απαντά ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ