ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Τουρκική προκλητικότητα: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Με άλλο «αέρα» προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν αποστάσεις από τις προκλήσεις της Άγκυρας με τον πιο επίσημο τρόπο και «αγκάλιασαν» πολιτικά την Ελλάδα με το κείμενο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα αισθανόμενος απόλυτα δικαιωμένος για την πολιτική που εφάρμοσε με στόχο να αντιληφθούν όλοι το δίκιο της Ελλάδας.

«Από τις Βρυξέλλες ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας» σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη απο την θετική κατάληξη των εργασιών της συνόδου και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, με πρώτη βεβαίως την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, απάντησε:

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα του άκυρου μνημονίου της Τουρκίας, πιστεύω ότι αυτό θα επαναληφθεί (σ.σ. στη συνάντηση)».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ουάσινγκτον θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και οικονομίας.

AP 19346521086391


Πηγή: (AP Photo/Olivier Matthys)

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού:

«Είναι ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και από τις προηγούμενες ημέρες ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή της Ευρώπης που διαμορφώνεται, όχι μόνο στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό - προσφυγικό».

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών και θα «χρησιμοποιήσει» το κείμενο της απόφασης των πολιτικών συμπερασμάτων και για τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία, όπως παράδειγμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Ενόχλησε την Άγκυρα η απόφαση της ΕΕ – Σκληρή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Για το σκοπό αυτό, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι σημαντικοί «παίκτες» στη διπλωματική σκακιέρα.

Την Δευτέρα, θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει λάβει ήδη την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, και την ερχόμενη Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ρώμη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογο του.

2786285


Πηγή: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές επαφές, που στόχο έχουν την ενδυνάμωση των συμμαχιών της Αθήνας έτσι ώστε να δοθεί περαιτέρω ενίσχυση στην «ομπρέλα» της διπλωματικής προστασίας. Άλλωστε η Ελλάδα έλαβε από την Ιταλία την πιο ισχυρή στήριξη μετά τη Γαλλία.

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, διατηρώντας την ρητορική του σε υψηλά επίπεδα έστειλε το μήνυμα στη γειτονική χώρα να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις της.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ