ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων, με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Λευτέρη Κρέτσο να εξαπολύουν «βολές» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να απαντά σε υψηλούς τόνους και να ανακοινώνει την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου».

«Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση», προσθέτει ο κ. Χαρίτσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος λέει σχετικά: «Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό και εφημερίδες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κρέτσου αναφέρει τα εξής:

«Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό;

Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές.

Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία. Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ).

Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30πμ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

Η ανταπάντηση του Αλέξη Χαρίτση

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ανταπάντησε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Χαρίτσης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Μακελειό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός αποσύρει συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και, αφετέρου, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όσα επικοινωνιακά τρικ κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι αυτό διότι: 1. Με την τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν οι όροι για τους δικαιούχους. Με την ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ, μπορούν να είναι δικαιούχοι ακόμα και ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους τους ή που δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Στο άρθρο 4 της αρχικής ΚΥΑ, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (107/2019, ΦΕΚ 2355/Β), αναφερόταν ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Με τη χθεσινή τους απόφαση, θεωρούν ότι το Μακελειό δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι επομένως πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, με την τροποποίηση αυτή, επιτρέπουν ακόμη και σε εφημερίδες στοιχηματικού ενδιαφέροντος να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Η παρουσία μας στην συνάντηση που καλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προσεχή Δευτέρα θα έχει ως μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της ενίσχυσης του Τύπου, με γνώμονα τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία αλλά και στην δημοσιογραφική δεοντολογία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ