ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Συνάντηση Δένδια με Γκουτέρες στη Γενεύη

Τουρκική προκλητικότητα: Συνάντηση Δένδια με Γκουτέρες στη Γενεύη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Στη Γενεύη ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα.

Οι συνομιλίες του Έλληνα υπουργού με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό

Από αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).

Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 χθες, ο Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και πως δεν θα παρασυρθεί σε επίπεδο «Βαλκάνιου καυγατζή».

«Πετύχαμε καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως: «Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε πολιτική».

Η καλή γειτονία, όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι βασικός στόχος της χώρας μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα σε επίπεδο «Βαλκάνιου καυγατζή».

«Είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις συμπλήρωσε:

«Αν απαιτηθεί, και παρόλο που μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να ελπίζει «με μειούμενες πιθανότητες πια, ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ