ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών

Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά επέκρινε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου συζητήθηκε ο εκλογικός νόμος, λέγοντας για τον πρωθυπουργό πως με την πρότασή του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει πολύ γρήγορα, ότι έφυγε το χείρον, αλλά δεν ήρθε το βέλτιστον», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν την δική τους απάντηση και θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες, ανοίγοντας τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ άλλων το ΚΙΝΑΛ εξηγεί γιατί δεν ψήφισε τον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και αναλύει τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό ότι το ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει ούτε αυτόν τον νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ αναλυτικά αναφέρει:

«Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος ευρείας αποδοχής, που ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Ενός εκλογικού Νόμου που συνδυάζει:

Την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα

Την εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων.

Τον διάλογο και την συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.

Κυβερνήσεων ισχυρών, με ευρεία λαϊκή στήριξη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

2] Για τους λόγους αυτούς το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που έφερε η Κυβέρνηση του Σύριζα το 2016.

Η πολυδιάσπαση που επιφέρει αυτό το εκλογικό σύστημα, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα.

Βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε δύο φορές να αξιοποιήσει τον Νόμο Παυλόπουλου (και το bonus των 50 εδρών) για να κυβερνήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ.

3] Επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε εδώ και 2 χρόνια μια ολοκληρωμένη Πρόταση για ένα νέο εκλογικό Νόμο, που υλοποιεί τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει.

Η πρότασή μας περιλάμβανε:

α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα

Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα. Με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες

Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται Κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία Κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.

β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.

γ) Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

δ) Την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

ε) Μέτρα διαφάνειας για την Χρηματοδότηση των Κομμάτων.

Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.

Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

“Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών.

Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται.

Τα σημεία (β) , (γ) και (δ) της πρότασής μας έχουν ήδη υλοποιηθεί, χάρις και στις δικές μας συνεχείς προσπάθειες, στην πίεση που ασκήσαμε και στην συναινετική διάθεση που επιδείξαμε για την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων.

Πρόταση που αποτέλεσε και αποτελεί ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τακτικισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια.

4] Ο Νόμος που κατέθεσε η Ν.Δ. στην Βουλή, όχι μόνο δεν συνάδει με την δική μας πολιτική λογική, αλλά αντίθετα ουσιαστικά επαναλαμβάνει τον περιβόητο Νόμο Παυλόπουλου με το ληστρικό bonus των 50 εδρών. Εφαρμόζει το “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

Επιχειρεί μάλιστα η Ν.Δ. να αποπροσανατολίσει, υιοθετώντας την αρχιτεκτονική της πρότασής μας για το “κλιμακωτό bonus”. Αλλά με δύο βασικές ποιοτικές διαφορές:

α) Διατηρεί ως μέγιστο το bonus των 50 εδρών, αντί των 35 εδρών που προτείνουμε εμείς.

β) Προβλέπει ως βασικό bonus τις 20 έδρες για όποιον συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, αλλά από κει και πέρα δίνει 1 έδρα πρόσθετο bonus για κάθε επιπλέον 0,5% εκλογικό ποσοστό (αντί του για κάθε 1% που προτείνουμε εμείς) .

Έτσι η πρόταση της Ν.Δ. οδηγεί σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% του εκλογικού συστήματος, ενώ η δική μας πρόταση απαιτεί ποσοστό άνω του 40,5%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο.

Μάλιστα αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν συγκεντρώνουν το 3% για την είσοδο στην Βουλή, είναι μεγαλύτερο του σημερινού, το πρώτο κόμμα μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία με το 36,5% των ψήφων. Ποσοστό λαϊκής μειοψηφίας που είναι ανεπίτρεπτο να οδηγεί σε Κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

5] Η Ν.Δ φέρνει αυτή την πρόταση ακολουθώντας πιστά την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών, και του τεχνητού δικομματισμού. Λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας.

Επιχειρεί να επιβάλλει ένα τέτοιο σύστημα για να εκβιάσει και πάλι την ψήφο των πολιτών. Αλλά οδηγεί σε αδύναμες Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που αδυνατούν να προχωρήσουν στις αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η χώρα και απλά αναπαράγουν τα αδιέξοδα.

Αυτή την λογική αυτή την πρόταση το Κίνημα Αλλαγής την αρνείται και την καταψηφίζει.

Είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., αλλά δεν εξυπηρετεί της ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνικού λαού.

6] Ανεξάρτητα από την δική μας στάση οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Ούτως ή άλλως δεν υπάρχου οι 200 ψήφοι για να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός Νόμος όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης με την επιμονή του στις πλαστές αυτοδυναμίες “ανοίγει τον ασκό του Αιόλου”.

Ας γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο Ελληνικός λαός έχει την γνώση και τον τρόπο με την έκφρασή του στις εκλογές να ακυρώσει τόσο τα σενάρια της ακυβερνησίας, όσο και αυτά που επιχειρούν να τον διχάσουν και να εκβιάσουν την ψήφο του.

Η απάντηση στις εκλογές. Όπου η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα ανοίξει τον δρόμο για διαφορετικές, για προοδευτικές λύσεις, με το Κίνημα Αλλαγής Πρωταγωνιστή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ