ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Μετανάστευσης: Πολιτική... θύελλα μετά την επανίδρυσή του

Υπουργείο Μετανάστευσης: Πολιτική... θύελλα μετά την επανίδρυσή του
INTIME NEWS

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο αυτή τη φορά την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μετά από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τη δημιουργία του υπουργείου το πρωί της Τετάρτης και αποκάλυψε πως το «καυτό» αυτό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης.

Πρόκειται για την απάντηση του πρωθυπουργού στο «αγκάθι» του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονη… γκρίνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και εντάσεις και διαμαρτυρίες στα νησιά.

Την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού σχολίασε με καυστική ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη, που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό» έγραψε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπλήρωσε:

«Και το πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη».

Σκωπτικά σχολίασε την εν λόγω εξέλιξη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που έκανε λόγο για «χαοτική κατάσταση» και «ανικανότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό και προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε» τονίζει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας».

Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς του κυβερνητικού στρατοπέδου, με τον Στέλιο Πέτσα να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα πως γκάφα είναι «να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα».

«Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες “λιάζονται” πριν “εξαφανιστούν”. Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συνέχισε:

«Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Το σχέδιο και οι στόχοι

Το «στίγμα» του νέου υπουργείου έδωσε ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Βασική μας υποχρέωση είναι να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και την ίδια ώρα να ασκήσουμε ισορροπημένα μεταναστευτική πολιτική με βάση τους νόμους της χώρας. Στόχος μας είναι η σωστή πολιτική που συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες να υλοποιηθεί ταχύτατα. Και η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που αποτελεί ζήτημα βαθιά κοινωνικό.

Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών -στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με τη συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η αποσυμφόρηση των νησιών θα επιτευχθεί με τρία βήματα:

1. Με την ταχεία εξέταση του ασύλου
2. Με τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο
3. Με την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ