ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη Βερολίνου: Οι διπλωματικοί ελιγμοί της Αθήνας και το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ

Διάσκεψη Βερολίνου: Οι διπλωματικοί ελιγμοί της Αθήνας και το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Διπλωματική ρελάνς τριών σημείων επιχείρησε μέσα σε περίπου 24 ώρες η Αθήνα, με στόχο να επιστρέψει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και να ακουστούν οι θέσεις της επί του λιβυκού ζητήματος -ακόμη και αν ο αποκλεισμός της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου σημαίνει ότι δεν θα έχει φυσική παρουσία στις συζητήσεις.

Η προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού για βέτο -τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής- εάν δεν απορριφθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άνγκελα Μέρκελ αποτελούν τις τρεις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας που επιτρέπουν στη χώρα μας να αποκτήσει έναν «ειδικό ρόλο» στις συζητήσεις ειρήνευσης στη Λιβύη.

Έλληνας αξιωματούχος, που μίλησε στο Associated Press αλλά ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως το ελληνικό βέτο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με τη Λιβύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν φυσικά δεν υπάρχει ακύρωση της συμφωνίας Ερντογάν – Σάρατζ.

Οι δύο βασικοί στόχοι της Αθήνας είναι να απομακρυνθούν από τη Λιβύη τα ξένα στρατεύματα αλλά και να ακυρωθούν τα δύο παράνομα μνημόνια με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας την επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ, ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε πως η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ δεν ήταν, τελικώς, τόσο μεγάλη... έκπληξη.

«Δεν έχω να σας κρύψω κάτι, απλώς όπως επίσης καταλαβαίνετε, ό,τι γίνεται δεν μπορεί να γίνεται πάντα υπό το φως της δημοσιότητας».

Υπενθύμισε δε, ότι και ο ίδιος είχε συναντήσει το στρατάρχη Χαφτάρ πριν από λίγο καιρό.

«Είχαμε από τότε συνεννοηθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα επισκεπτόταν την Αθήνα» είπε ο κ. Δένδιας, και συμπλήρωσε:

«Κρίναμε και οι δυο πλευρές ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι τώρα που η επίσκεψή του στην Αθήνα, στην Ελλάδα και η συνάντησή του με εμένα, αλλά κυρίως με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί μια υπεραξία και για την δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για την δική μας πλευρά».

Ελληνικό βέτο

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως εάν η γνώμη της Ελλάδας δεν προσμετρηθεί και «δεν της ζητηθεί η άδεια» σε οποιαδήποτε λύση αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, τότε θα ασκήσει βέτο και δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη συζήτηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εκεχειρία στη Λιβύη.

«Έστειλα σε όλους του ομολόγους μου επιστολή, με την οποία τους ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις και για το άκυρο μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με την Λιβύη. Οποιαδήποτε στιγμή τεθεί θέμα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Λιβύη και δεν έχει ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα θέσει βέτο και δεν θα προχωρήσει καμία άλλη συζήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επαφές με Χαφτάρ

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Χαφτάρ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λίβυου στρατηγού στην Αθήνα ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας και Κατανόησης που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο είναι άκυρα και αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Υπογράμμισε δε, πως «η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης».

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην καγκελάριο Μέρκελ

Η κυβέρνηση έσπευσε παράλληλα να εκφράσει την ενόχλησή της για τη μη συμμετοχή της στη σημαντική διεθνή συνάντηση που διεξάγεται στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της ελληνικής πλευράς από τη Διάσκεψη.



Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, από την οποία δεσμεύονται. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως εάν υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στην Λιβύη και δεν ακυρώνουν τα Μνημόνια ΆγκυραςΤρίπολης, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Αθήνα, άλλωστε, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως πρέπει να μπει ένας φραγμός στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λιβύη, Ερντογάν

Οι διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας και η Σύνοδος του Βερολίνου πραγματοποιούνται ενώ η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει τεταμένη, με τις δύο πλευρές να ταξιδεύουν μεν στη Γερμανία για διαπραγματεύσεις αλλά να ενισχύουν παράλληλα τις δυνάμεις τους γύρω από την Τρίπολη.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή τις αμφιβολίες του για το εάν ο Χαφτάρ θα τηρήσει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

«Δεν είναι αξιόπιστος άνθρωπος» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, και συνέχισε:

«Χθες συνέχιζε να βομβαρδίζει την Τρίπολη».

Το «παρών» στο Βερολίνο αναμένεται να δώσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

H Ρωσία έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χαφτάρ στο παρελθόν ενώ την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών σε ειρηνευτικές συζητήσεις στη Μόσχα, οι οποίες, όμως, κατέληξαν σε «ναυάγιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ