ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη Βερολίνου: Νέες επαφές Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη Λιβύη

Διάσκεψη Βερολίνου: Νέες επαφές Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη Λιβύη
(AP Photo/Andrew Medichini)

Συνεχίζει το διπλωματικόπρέσινγκ η Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το φλέγον ζήτημα της Διάσκεψης του Βερολίνου και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης - 13ης Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Υπενθυμίζεται πως από την Πέμπτη η Αθήνα βρίσκεται σε διπλωματικό... πυρετό, με στόχο να επιστρέψει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και να ακουστούν οι θέσεις της επί του λιβυκού ζητήματος -ακόμη και αν ο αποκλεισμός της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου σημαίνει ότι δεν θα έχει φυσική παρουσία στις συζητήσεις.

Η προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού για βέτο -τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής- εάν δεν απορριφθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άνγκελα Μέρκελ αποτελούν τις τρεις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας που επιτρέπουν στη χώρα μας να αποκτήσει έναν «ειδικό ρόλο» στις συζητήσεις ειρήνευσης στη Λιβύη.

Επαφές Δένδια

Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη του Βερολίνου βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο και αντίστοιχης συνομιλίας του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ