ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή ΠτΔ: Η συναίνεση, οι αιχμές και το «καρφί» στους σκληρούς της ΝΔ

Εκλογή ΠτΔ: Η συναίνεση, οι αιχμές και το «καρφί» στους σκληρούς της ΝΔ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σήμερα το πρωί στη Βουλη, συμβολίζει για την κυβέρνηση μια νέα εποχή. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει αιχμές για τον τρόπο που ο πρωθυπουργός επέλεξε την ανώτατη δικαστικό για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας.

Όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είναι μια επιλογή που στο πρόσωπό της αποτυπώνεται η υπέρβαση της χώρας στη νέα εποχή.

Από την άλλη, ωστόσο, στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι θα ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αναγκάζεται στην ουσία να επιλέξει το συγκεκριμένο πρόσωπο για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να ξεφύγει από τα προβλήματα.

Εκλογή με ευρεία συναίνεση

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, κ. Στέλιου Πέτσα, απαντώντας στην ουσία στα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας είπε με έμφαση ότι η υποψήφια Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει αρκετά περισσότερες από τις απαιτούμενες -κατά το Σύνταγμα- 200 ψήφους.

«Έτσι, η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, είναι μια επιλογή μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, που συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας.

«Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου. Υπό αυτό το πρίσμα, η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας, και ως τέτοιο σας καλώ να το δείτε όλοι και όλες, μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας».

«Μπαλάκι» Τσίπρα στους σκληρούς της ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε παράλληλα να ρίξει το «μπαλάκι» στους λεγόμενους σκληρούς της ΝΔ και να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα σε Μητσοτακικούς και Σαμαρικούς. Για αυτό και ανέφερε στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να συμβιβαστεί, υποχρεώνοντας σε υποχρεωτικό συμβιβασμό και τους σκληρούς του κόμματός του.

«Όσοι εν πάση περιπτώσει δεν θα σκαρφιστούν κάποιο έκτακτο υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να αποφύγουν την ψήφο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες θα επιχειρήσουν ως κόμμα να προωθήσουν τις προοδευτικές αξίες έχοντας στόχο ξανά την πλειοψηφία στην κοινωνία και «με τη δύναμη αυτών των ιδεών θα πορευτούμε. Τη δύναμη αυτών των ιδεών θέλουμε να μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη τόσο για μας όσο και για την ελληνική κοινωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη σημερινή εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Από το ΚΙΝΑΛ, που επίσης θα ψηφίσει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν κάθε λόγο να χαίρονται διότι η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου δεν προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, όπως αρχικά είχε ζητήσει η κ. Γεννηματά, αλλά η πολιτική της αφετηρία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό χαρακτήρα. Υπό την έννοια αυτή, η κυρία Φώφη Γεννηματά όπως έχει υποστηρίξει άλλωστε όταν μίλησε την τελευταία φορά στους βουλευτές της, που μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί θα ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου συγκεντρώνοντας 264 ψήφους αφού ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα απουσιάζει στην Αμερική, είχε υποστηρίξει λέγοντας πως:

«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ