ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο διότι θέλετε σύντομα εκλογές

Τσίπρας: Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο διότι θέλετε σύντομα εκλογές
INTIME/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει από τη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νέο εκλογικό νόμο, λόγω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ θα μπορούσε να ζητήσει τη μετάθεση της συζήτησης.

«Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει την άμεση αντιπαράθεση.

«Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου και τις προγραμματικές συγκλίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις συνταγές του χθες, στις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε:

«Επιμένετε στις συνταγές του χθες, στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε ένα σύστημα που γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Τη φαυλότητα, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και κυρίως ένα σύστημα που δε σέβεται την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου».

«Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες διακηρύσσατε τη μεγάλη αξία της ισοτιμίας της ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού», συνέχισε, εκτιμώντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί απαξίωση της πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην ωριμότητα των πολιτών της χώρας.

«Αρνηθήκατε τη πρότασή μας να δώσουμε σε όλους όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες, γιατί δήθεν αυτό που σας έκοπτε ήταν η ισοτιμία της ψήφου τους. Η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί».

«Στη πραγματικότητα δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία, λόγω ανάληψης της εξουσίας: ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση το περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ».

«Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσω του εκλογικού νόμου να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει το λάκκο του πολιτικού του αντιπάλου, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος».

«Ο νέος εκλογικός νόμος βάζει τέλος στο αφήγημα περί συναινέσεων»

«Ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας -όπως συνηθίζεται να λέγεται- η απλή αναλογική. Αλλά ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στη πόλωση των δύο κομμάτων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αξιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας, «δεν μας επιτρέπει να κάνουμε παιχνίδια με σκοπιμότητες και μικροϋπολογισμούς».

«Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας. Ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική», σημείωσε. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους παρόντες υπουργούς, είπε

«Οι περισσότεροι από εσάς είστε μίας χρήσης στους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% «κερδίζει» μπόνους 20 εδρών, ενώ για κάθε μισό ποσοστό εξασφαλίζει μια έδρα. «Ταβάνι» είναι το μπόνους των 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40%.

«Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτές οι δυνάμεις «μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τον τόπο».

«Με τον σημερινό εκλογικό νόμο βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ανικανότητά σας κινητοποίησε τους πολίτες στα νησιά»

Συνεχίζοντας με κριτική για το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα»

«Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόριας όταν είχε 5.000 ανθρώπους και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε πέντε διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από έξι μήνες να το ξανασυστήσετε».

«Έχετε αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις στο θέμα της παιδείας, κάνοντας λόγο για «εξυπηρέτηση συμφερόντων».

«Ανοίξατε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, στους κατόχους διπλωμάτων κολεγίων. Και το κάνατε μόνοι σας κύριοι της ΝΔ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας κατήγγειλε ο ΔΟΑΤΑΠ. Σας ζητάει η Βουλή των Ελλήνων επίσημα στοιχεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχετε αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ