ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η κυβέρνηση φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική

Γεννηματά: Η κυβέρνηση φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική
INTIME

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά και μετά τη συναίνεση που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική αφού ο νέος νόμος δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους για να ισχύσει άμεσα, μπορεί να μην έχουν το αποτέλεσμα προσδοκά. 

«Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», σχολίασε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προοδευτικών διακυβερνήσεων.

«Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική και καθιερώνει αναλογικό μπόνους.

«Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», σχολίασε, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, στα οποία -όπως είπε- επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ζήτησε δε, σκληρή γραμμή απέναντο στον Ερτογάν και ζήτησε άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Μην περιμένετε να μας καλέσετε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε κρίση, κατόπιν εορτής. Τώρα είναι η ώρα για εθνική γραμμή και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας», είπε και τόνισε πως θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως «αν η Τουρκία απλώσει το δάχτυλο, θα της κοπεί το χέρι».

Επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, ενώ οι απειλές του κ. Ερντογάν υπερβαίνουν κάθε όριο και σχολίασε πως ειναι μεν ευπρόσδεκτα τα «ευχολόγια» Πομπέο, ωστόσο, εξισώνουν τον θύτη με το θύμα.

«Επιβάλλεται να κινηθεί η Κυβέρνηση αποτελεσματικά, να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι: «Πολιτική λύση για την Λιβύη χωρίς ακύρωση του Μνημονίου με την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα».

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Εκτίμησε ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σε «εθνική τραγωδία» και τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων.

«Ομολογήσατε την αποτυχία σας κύριοι της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τώρα τρέχετε να συστήσετε ξανά Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Όμως δεν φτάνει, δεν αρκεί. Όχι όλο το βάρος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα άφορά όλη την ΕΕ, κινηθείτε επιτέλους για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα στο επίπεδο της Ένωσης. Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας που παρέδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν και μας εκβιάζει. Δεν πάει άλλο. Αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε αποφάσεις, να το κάνουμε», είπε και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα η χώρα μας να μην έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ