ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ «επιτάσσει» στελέχη της στη διαχείριση του προσφυγικού

Η ΝΔ «επιτάσσει» στελέχη της στη διαχείριση του προσφυγικού
ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένη να προχωρήσει, δίχως να κάνει βήμα πίσω από τις τελευταίες δεσμεύσεις της, εμφανίζεται η κυβέρνηση στο μείζον θέμα του προσφυγικού και για αυτό το λόγο επιστρατεύει το κόμμα και τα στελέχη του, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια για να βγει από την κρίση που αντιμετωπίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο προσφυγικό το πρωί της Παρακευής στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά, όπου αναμένεται να διασταυρώσει τα ξίφη του με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός κινητοποιεί το σύνολο των κομματικών του στελεχών, ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός με τα παλαιά και νέα στελέχη να μπαίνουν στη μάχη, ώστε να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες και να δεχτούν πρόσφυγες στις περιοχές τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι με το σχεδιασμό της ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού δεν χωρά καμία δικαιολογία ή καμία ολιγωρία που να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης για τη διαχείριση, η οποία μοιάζει αδύνατη μπροστά στο μείζον θέμα που η χώρα αντιμετωπίζει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, απάντησε από την πλευρά του σε όσους νησιώτες αντιδρούν στην κατασκευή των προαναχωρισιακών κέντρων στον τόπο τους και για αυτό το λόγο πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μαζί με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τη Βουλή.

«Ούτε αυταρχικοί είμαστε, ούτε αντιδημοκρατικοί είμαστε και συζητήσαμε και θα συζητάμε. Θέλω να πιστεύω ότι επειδή το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλλαγή και ησυχία στα συνοριακά νησιά της χώρας, στον βαθμό που μου αναλογεί και μπορώ να το κάνω, θέλω να ενθαρρύνω με ειλικρίνεια τους τοπικούς άρχοντες στα νησιά του Αιγαίου να εγκαταλείψουν αδιέξοδες λογικές δήθεν διακοπής συνεργασίας με την κυβέρνηση, αλλά να συνομιλήσουν. Και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των στελεχών του κόμματος, την Κυριακή το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, συγκαλούν στα γραφεία της ΝΔ σύσκεψη με προσκεκλημένους τους υποψήφιους βουλευτές που δεν εξελέγησαν το καλοκαίρι του 2019, προκειμένου να ενταχθούν στη συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες, που έτσι και αλλιώς το κάνουν αλλά με γνώση, πληροφόρηση και άποψη επί του θέματος.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει αρκετά στην ενεργοποίηση του κόμματος και για αυτό έχει προγραμματίσει και συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής γύρω στα τέλη του μήνα, προκειμένου να συνομιλήσει με τα κορυφαία στελέχη για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν, αφού η κυβέρνηση πιστεύει ότι, με εξαίρεση το προσφυγικό, στις υπόλοιπες ενότητες με πρώτη την οικονομία, οι εξελίξεις είναι θετικές.

Για αυτό και τους βοηθά το κλίμα με ευνοϊκότερους όρους να διαχειριστούν το προσφυγικό, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν λαϊκίστικες απόψεις, τόσο οι ίδιοι θα εμφανίζονται περισσότερο αξιόπιστοι στην κοινωνία», όπως έλεγε επιτελικό στέλεχος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τα Ιωάννινα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο και πως με αυταρχικές κινήσεις χειροτερεύει την κατάσταση στα νησιά.

«Με τα νησιά μας να πνίγονται! Και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να στοιβάζονται! Και τους νησιώτες μας να αφήνονται στην τύχη τους».

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι το ζήτημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μόνο:

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την προθυμία τους στους ευρωπαίους, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Το κυβερνητικό αλαλούμ οξύνει την κρίση. Με τον αυταρχισμό και τις επιτάξεις η κυβέρνηση, ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Για στρατόπεδα συγκέντρωσης κάνει λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ενώ το όλο θέμα αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κόντρα στη βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ