ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη της... βασιλόπιτας και το δίλημμα του ονόματος

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη της... βασιλόπιτας και το δίλημμα του ονόματος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδριάζει το Σάββατο και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση έχει σα βασικά αντικείμενα:

  1. Την αποσαφήνιση των όρων διεξαγωγής του συνεδρίου του Μαΐου, καθώς και της μορφής των οργάνων του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Το νέο όνομα του κόμματος. Για την ακρίβεια το τι θα προστεθεί στο «ΣΥΡΙΖΑ»
  3. Το κείμενο απολογισμού που συνέταξαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς.

Το κλίμα

Γενικά συνεχίζεται η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα των τελευταίων ημερών. Μιλώντας στα Γιάννενα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το μάτι στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, λέγοντας ότι:

«Επιθυμούμε λοιπόν έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό. Επιθυμούμε τη διαμόρφωση ενός κόμματος που στο έδαφος της Αριστεράς θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ξανά μεγάλη και πλειοψηφική η προοδευτική παράταξη στον τόπο μας.»

Η έκφραση-κλειδί εδώ είναι το «έδαφος της Αριστεράς».

Από την άλλη μεριά, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Alpha υπογράμμισε ότι: «Πραγματικά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει απέναντί του είτε τους “καραμανλικούς”, είτε τους “σαμαρικούς”, είτε τους ακροδεξιούς, ο Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη, σχεδόν, μέρα που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος μέχρι και τώρα, είναι αδιαμφισβήτητος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που μας δημιουργεί ψυχική και πολιτική ενότητα».

Το όνομα

Σε ό,τι αφορά το όνομα, τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Για το «Προοδευτική Συμμαχία» επιμένουν ιδιαίτερα οι πασοκογενείς που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι πρέπει να σηματοδοτηθεί η διεύρυνση του κόμματος προς το Κέντρο. Σύμφωνα, με μια γραμμή πληροφόρησης, ο Αλέξης Τσίπρας τείνει προς αυτό το όνομα. Από την άλλη μεριά, ενδεχομένως η ενιαία αντιπολίτευση να προτείνει το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-Οικολογική Συμμαχία». Πάντως δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και ένα συνδυαστικό όνομα. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική του εσωκομματικού δημοψηφίσματος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Πέρα από το όνομα, το ζήτημα του κειμένου του απολογισμού ενδέχεται να δώσει λαβή για ζωηρό διάλογο, μέσα από την κατάθεση τροπολογιών που θα στρέφονται εναντίον της μιας ή της άλλης τάσης. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι το non paper που βγήκε μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ απηχεί τη συμφωνία για το οργανωτικό πλαίσιο του συνεδρίου.

Η βασιλόπιτα

Παράλληλα με τη μάχη στα καθοδηγητικά όργανα, διεξάγεται και με αμείωτη ένταση η μάχη της… βασιλόπιτας. Αν και έχουμε φτάσει στα μέσα Φλεβάρη, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να κόβουν πρωτοχρονιάτικες πίτες. Οι εκδηλώσεις αυτές εξελίσσονται σε πολιτικές συγκεντρώσεις με εντυπωσιακή συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών όλων των τάσεων. Οι… υψηλές παρουσίες εξηγούνται από την ανάγκη πολιτικής ζύμωσης της βάσης, προκειμένου να διαμορφωθούν ευνοϊκοί συσχετισμοί εν όψει συνεδρίου.

Πάντως η πρώτη παράπλευρη απώλεια της μάχης της βασιλόπιτας είναι η εμφανής διεύρυνση (όχι προς το Κέντρο) της σιλουέτας ορισμένων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ