ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ: Θα συγκατοικήσουν στην… πρώτη κατοικία;

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ: Θα συγκατοικήσουν στην… πρώτη κατοικία;
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Υπό το βάρος των αντιδράσεων της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, η Χαριλάου Τρικούπη σηκώνει τους τόνους απέναντι στην Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικά όσα γράφονται στο newsletter Ρυθμός Επικαιρότητας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί αρμών της εξουσίας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα συνοθύλευμα λαίμαργο για καρέκλες, ακόμη δεν εννοεί ότι έχασε τις εκλογές και μεγάλο μέρος της επιρροής του επειδή απογοήτευσε, αλλά θεωρεί ότι έχασε επειδή δεν μπόρεσε να διαβρώσει και να ελέγξει όλα τα συστήματα διαπλοκής.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται αμετανόητος και πολιτικά εκκρεμής σε μια ακόμη προσπάθεια να ντύσει με προοδευτικότητα το κυνικό κυνήγι της πρωθυπουργικής καρέκλας με κάθε κόστος».

Η πρώτη κατοικία

Ωστόσο, μαζί με τις επιθέσεις ανοίγει και παράθυρο συνεργασίας σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα. Με επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς όλων των κομμάτων σήμερα, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου των Φυσικών Προσώπων. Στην επιστολή της η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι:

«Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έχουμε κατά καιρούς αναλάβει επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, που αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου. Θεωρούμε, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και απόψεις άλλων κομμάτων, ότι λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του ζητήματος που αφορά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι επιβεβλημένο μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία να προκύψει ως προϊόν διαλόγου και συναπόφασης όλων των πτερύγων του ελληνικού κοινοβουλίου, με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων, ώστε να οδηγηθούμε τελικά σε μια βιώσιμη πρόταση που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών και την διατύπωση πρότασης για τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών. Το έργο της επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».

Η απάντηση Παππά

Στην πρόταση Γεννηματά απάντησε θετικά ο Νίκος Παππάς. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι:

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας».

Το ερώτημα είναι αν η δήλωση Παππά συνιστά μια τακτική κίνηση «επίθεσης φιλίας» σε έναν απρόθυμο εταίρο ή προαναγγέλλει μια συμπόρευση των δύο κομμάτων στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Θα το διαπιστώσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ