ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Έκτακτη συνεδρίαση όλων των μελών

Προανακριτική: Έκτακτη συνεδρίαση όλων των μελών
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση όλων των μελών της προανακριτικής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:00 με αντικείμενο το αίτημα Παπαγγελόπουλου να "παγώσουν" για 24 ώρες οι εργασίες της επιτροπής. 

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αιτείται την εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής με το επιχείρημα ότι ήταν συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη δίκη εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα, που κατέθεσε το αίτημα Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή, οι εργασίες της θα πρέπει να "παγώσουν" για να εξεταστεί εντός 24 ωρών το αίτημα. Ζητείται δε, η παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη συνεδρίαση για να το παρουσιάσει τις θέσεις του και να αναπτύηξει τα επιχειρήματά του. "Η Επιτροπή οφείλει να καλέσει εντός 24 ωρών τον κ. Παπαγγελόπουλο για να δώσει εξηγήσεις για το αίτημά του", ανέφερε ο κ. Τσοβόλας σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Κατά συνέπεια, τίθεται εν αμφιβόλω η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" στις 4 το μεσημέρι, στη ΓΑΔΑ σε κλιμάκιο της Επιτροπής.

Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι, με ανώτατη πηγή της Επιτροπής να διαμηνύει ότι θα τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να μην υπάρξει "εμπλοκή" στην εξέταση του "Μάξιμου Σαράφη". Στη συζήτηση θα εξεταστεί κι εάν χρειάζεται να κληθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Εάν τα μέλη της επιτροπής απορρίψουν το αίτημα Παπαγγελόπουλου, στο κτήριο της ΓΑΔΑ για την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα θα φτάσει αντιπροσωπεία της Επιτροπής, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Γιάννη Μπούγα και τους εισηγητές των κομμάτων, τον Θανάση Πλεύρη από τη ΝΔ, τον Σπύρο Λάππα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, τον Νίκο Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ και τον Βασίλη Βιλιάρδο από την Ελληνική Λύση.

Στο «κλιμάκιο» δεν θα μετέχει βουλευτής του ΜέΡΑ 25, καθώς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση πάντως, της Επιτροπής τη Δευτέρα, υπήρξε ένταση σε ότι αφορά στον τρόπο κατάθεσης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν υπέρ της εξέτασής τους χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και αλλοιωμένη τη φωνή τους.

«Καταστρατήγηση» του νόμου περί προστασίας μαρτύρων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί με αποχώρηση αν «πέσουν οι μάσκες». Με αποχώρηση απειλεί και το ΚΚΕ που ζητά εξέταση με τα πραγματικά τους ονόματα και χωρίς κάλυψη.

Ανώτατες πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, ενημερώνοντας το βράδυ της Δευτέρας τους δημοσιογράφους, επεσήμαναν πως η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων -του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση», θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και κατά την κατάθεσή τους στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ο τρόπος ωστόσο, κατάθεσής τους στην τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Ο ίδιος ο «Μάξιμος Σαράφης» σε επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως κατέθεσε με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά και τη φωνή του.

1 copy

Η κατάθεση των «δύο» έγινε σίγουρα με φυσική παρουσία. Κύκλοι της ΝΔ από την άλλη πλευρά, αναφέρεουν πως από τη δικογραφία συνάγεται πως είχαν κάλυψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα το βεβαιώσει η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ.

2 copy copy copy

Με την έναρξη πάντως, της συνεδρίασης της Δευτέρας, κι αφού τα κόμματα είχαν ψηφίσει υπέρ της κατάθεσης του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» χωρίς να είναι καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ο Σπύρος Λάππας, από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες». Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πρότειναν να μην εξεταστούν καν από την Επιτροπή, καθώς ό,τι είχαν να πουν, το είπαν.

«Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε πως «έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο».

Ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ επέμεινε ότι ο κ. Σοφουλάκης τους εξέτασε δια ζώσης, χωρίς κάλυψη και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε το έγγραφο της ΓΑΔΑ που αποδεικνύει τα λεγόμενα του.

«Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσο προς ημάς όσο και προς το πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής καθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκειμένης υποθέσεως έγγραφο, το οποιό συντελεί στην ανακάλυψη της αλήθειας», αναφέρει στην επιστολή του προς την Ελένη Τουλουπάκη ο Ευάγγελος Ζαχαρής.

Ο Θανάσης Πλεύρης ζήτησε, παράλληλα, να επιστραφεί η επιστολή της κ. Τουλουπάκη με τις «νουθεσίες» προς την Προανακριτική Επιτροπή, κρίνοντάς το ως «προσβλητικό».

Όπως, φέρεται να είπε, «επισημαίνοντας κίνδυνο εκφοβισμού και αντεκδίκησης κατά των μαρτύρων, μας θεωρεί γκάνγκστερ που από εμάς που θα εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε, η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία, χωρίς προστασία τους εξέτασε ο Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπακη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξετασθούν όπως τους εξέτασε ο Σοφουλάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ