ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ξεκινά αμέσως η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά

Κυβέρνηση: Ξεκινά αμέσως η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως και χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων στα νησιά εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ Πέτσας, ξεκινούν αμέσως οι εργασίες στα πέντε νησιά για τις κλειστές δομές, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κατασκευή τους, «οι οποίες είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Παράλληλα ανέφερε πως οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όσους θέλουν να έρθουν από την Τουρκία. «Το σχέδιο για τα προσφυγικό είναι προς όφελος της χώρας, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν θέματα υγείας» προσέθεσε ο κ. Πέτσας, ζητώντας ταυτόχρονα από τους νησιώτες να στηρίξουν την δημιουργία κλειστών δομών.

«Ο διάλογος εξαντλήθηκε και προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης

Προσφυγικό: Νέα επεισόδια στη Μυτιλήνη – Συγκρούσεις, χημικά και κρότου - λάμψης
Προσφυγικό - «Εκρηκτική» η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη: Εκτεταμένα επεισόδια, χημικά και οδομαχίες
Αναβρασμός στη Μυτιλήνη και Χίο: «Μπλόκο» κατοίκων στην απόβαση αστυνομικών

Παρά όμως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων, ιδιαίτερα της Μυτιλήνης, αλλά και της Χίου και της Σάμου.

Μετά τα ολονύκτια επεισόδια και την απόβαση στο νησί δυνάμεων των ΜΑΤ, ν της Καλλονής και αστυνομικούς στο Διαβολόρεμα, τη δεύτερη είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην περιοχή της Μυτιλήνης που έχει επιταχθεί από την κυβέρνηση για να κατασκευαστεί η νέα κλειστή δομή προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών ενώ ξέσπασαν και μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Παρών στο συμβάν ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος κατήγγειλε «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών, που βάζει ευθέως θέμα Δημοκρατίας».

Τα νησιά θυμίζουν καζάνι που βράζει, με τους νησιώτες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την κατασκευή των νέων δομών.

Ρουκέτες και μια σύλληψη στη Χίο

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πρωί της Τρίτης άγνωστοι στους Βροντάδες Χίου επιτέθηκαν με ρουκέτες -αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούνται το Πάσχα- σε αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν μολότοφ έτοιμες προς χρήση αλλά και 17 ρουκέτες, αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη ενός 45χρονου για αντίσταση.

Τα ξημερώματα είχαν προηγηθεί επεισόδια στο λιμάνι Μεστών Χίου, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το δρόμο προς τα Μεστά και δεν επέτρεψαν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι. Οι πολίτες, περί τους 200, επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την άφιξη πλοίου με τους αστυνομικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ