ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή με «φόντο» τα επεισόδια στον Έβρο και τη συνέντευξη Τσίπρα

Κόντρα στη Βουλή με «φόντο» τα επεισόδια στον Έβρο και τη συνέντευξη Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε υψηλούς τόνους, λόγω των εξελίξεων στον Έβρο, εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή με τον Μάκη Βορίδη να αντιπαρατίθεται με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Βαγγέλη Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρώπης στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» Τσίπρα και θεαματική μεταβολή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησε πλέον στη σωστή θέση.

«Όχι και να μας βγαίνετε από πάνω» σχολίασε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως η λογική της κυβέρνησης τώρα, δεν είναι απλά να κλείνει τα σύνορα, αλλά και να μη δέχεται αιτήσεις ασύλου.

«Κλείνουμε τα σύνορα υπό την έννοια ότι δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, έτσι κλείνουμε τα σύνορα και δεν καταγράφουμε, γιατί τους γυρνάμε χωρίς καταγραφή. Όχι όπως εσείς. Αυτή είναι μια άλλη λογική, αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι φυλάμε τα σύνορα, προστατεύουμε τα σύνορα και αποκτάμε γεωπολιτικό ρόλο που είναι ο ρόλος του φύλακα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, προκαλώντας αντιδράσεις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγέλης Αποστόλου υπερασπίστηκε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό και μίλησε γιαεπικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη στον Έβρο του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών πυλώνων της Ευρώπης.

Ο Μάκης Βορίδης επανήλθε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι καλώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, «αδειάζοντας» τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του κόμματος και σχολιάζοντας τη στάση του τέως πρωθυπουργού που άλλα έλεγε όταν εκδόθηκε η πνπ για την αναστολή χορήγησης ασύλου, έκανε λόγο για ευτελείς ψευδο-ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κλείσιμο ματιού στους λεγόμενους δικαιωματιστές.

Τις αντιδράσεις στα νησιά καυτηρίασε ο Κώστας Ζαχαριάδης με αφορμή το βίντεο που έδειχνε κάτοικο να απευθύνεται απαξιωτικά σε έγκυο πρόσφυγα, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα αυτή δεν έχει σχέση με τις αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας.

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος που παρενέβη στη συζήτηση και αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματός του: push-back, τσιμεντένιο τείχος κι όχι αυτός ο «φράχτης για κοτέτσια, που είναι για γέλια», όπως είπε, «αποστολή» λαθρομεταναστών στον Χαφτάρ και να κλείσει το τελωνείο στους Κήπους απ΄όπου περνούν καθημερινά φορτηγά από την Τουρκία.

«Αλλιώς το πρόβλημα θα είστε εσείς γιατί αποφασίσατε με τη Γερμανία να τους αποθηκεύσετε εδώ», είπε προς την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ