ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα: Δεν είναι προσφυγικό αλλά υβριδικός πόλεμος

Αθήνα: Δεν είναι προσφυγικό αλλά υβριδικός πόλεμος
AP Photo

Σε ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου προχωρά με απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, καθώς πλέον δεν είναι θέμα προσφυγικό αλλά υβριδικού πολέμου, αφού η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις απειλές της εναντίον της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό και όσο χρειαστεί χρονικά αναβαθμίζονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ενισχύονται όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή με επιπλέον άνδρες και γυναίκες, ενώ προβλέπεται ακόμη η τοποθετηση φραγμάτων ακόμη και στον ποταμό.

Ήδη, σε περίπου 40 χιλιόμετρα κοντά στην περιοχή Πέταλο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθούν τα εμπόδια και οι φύλαξη της περιοχής, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από τις διαστάσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού και πρόκειται καθαρά για εχθρική πράξη της Τουρκίας εναντίον της χώρας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, θεωρεί ότι τίθεται θέμα εθνικής επιβίωσης.

«Θα καταστραφεί η χώρα αν μπούνε μέσα από τα σύνορα χιλιάδες μετανάστες, και για αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει κανένας. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να χαλάσει ό,τι έφτιαξαν οι παππούδες μας όλα τα τελευταία χρόνια» είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha.

Υβριδικός πόλεμος

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας με κάθε μέσο και τρόπο.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε από τα νησιά να περάσει κανείς».

Ο λόγος είναι όχι γιατί δεν καταλαβαίνει ότι σε περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν την βοήθειά μας, αλλά γιατί η Τουρκία τους χρησιμοποιεί εναντίον μας. Το σχέδιο της ξεδιπλώνεται με βάσει την αντίληψη που έχει ο Ερντογάν και για αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα επιτελεία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, κάνουν λόγο για καταστάσεις πολύ επικίνδυνες που μοιάζουν με υβριδικό πόλεμο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν το χαβά τους.

Ο πόλεμος προπαγάνδας είναι παράλληλος με την επιχείρηση του τουρκικού στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα. Τ

α ΜΜΕ της γειτονικής χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, με το δάκτυλο στην σκανδάλη, να έχουν ακροβολιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετακινούνται με τεθωρακισμένα οχήματα και φορούν full face μάσκες σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό έδαφος. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες από έλληνες συνοριοφύλακες που αναφέρουν ότι φορτηγό της τουρκικής αστυνομίας μεταφέρει μετανάστες στις όχθες του Έβρου. Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Ορεστιάδας οι μετανάστες καθοδηγούνται από τις τουρκικές αρχές.

Το πρωί πηγαίνουν στις Καστανιές και το απόγευμα οπισθοχωρούν στα «καμπ» ή μετακινούνται νοτιότερα. Ο εκνευρισμός του Ερντογάν είναι πασιφανής.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους επιμένει να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

«Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες, αυτό είναι κατι φρικτό» δήλωσε κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Προπαγάνδα με fake news

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρει ότι «όλα αυτά είναι ψεύτικες ειδήσεις, είναι fake news, και είναι ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφεύγει σε τόσο χονδροειδή ψέματα».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να επιτεθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό προσωπικά με αφορμή την απόρριψη της πρωτοβουλίας Μπορισοφ για συνάντηση των «τριών» στην Σόφια.

«Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία» με τον Μητσοτάκη είπε.

Στην παραβατικότητας της Τουρκίας υψώνεται διπλωματικό τείχος από την ΕΕ .Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ απέρριψαν κατηγορηματικά την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία».

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ