ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σε κέντρο επιχειρήσεων μετατρέπεται το Μέγαρο Μαξίμου

Κορωνοϊός: Σε κέντρο επιχειρήσεων μετατρέπεται το Μέγαρο Μαξίμου
ΙΝΤΙΜΕ

Σε ένα άτυπο κέντρο επιχειρήσεων μετατρέπεται το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθημερινά θα πραγματοποιεί συσκέψεις, παρακολουθώντας ο ίδιος με τους αρμόδιους υπουργούς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με το τηλεοπτικό του διάγγελμά παίρνει πάνω του τη υπόθεση του ιού και αναλαμβάνει προσωπικά την παρακολούθηση των απαιτούμενων ενεργειών, όπως αυτές περιγράφονται και με τις Πράξεις Νομικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έχουν υπογραφεί.

Για αυτό το λόγο αυτό, ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση σε καθημερινή βάση, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων».

Η πρώτη προτεραιότητα του προωθυπουργού είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, καθώς και η αντοχή του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέριμνα λαμβάνεται, επίσης, και για την προστασία της οικονομίας.

Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου μετατρέπεται άτυπα σε κέντρο επιχειρήσεων και θα είναι αυτό που θα δίνει την κεντρική γραμμή, σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, ώστε να μην χρονοτριβούν οι διαδικασίες και να μην αλληλοκαλύπτονται οι αρμοδιότητες.

Θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις

Το βάρος των πρωθυπουργικών ενεργειών θα δίνεται στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και στις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε πρώτο πλάνο, εκτός του πρωθυπουργού, μπαίνει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη έγινε η πρώτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ώστε να εκτιμηθούν οι συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις.

Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος, με δεδομένο ότι μιλάμε, πλέον, για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Το νέο αυτό περιβάλλον επιβάλλει μέτρα για την υγεία και την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων που, όπως εκτιμήθηκε, απαιτούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που προβλέπονταν αρχικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αναπόφευκτες συνέπειες στην οικονομία και στους εργαζόμενους.

Έκκληση Κικίλια

Αναμφίβολα, ο υπουργός Υγείας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα είναι οι δύο που θα είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Για αυτό και ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για την «πιο μεγάλη ώρα». Ο ίδιος αναφέρει:

«Από εχθές η παγκόσμια κοινότητα είναι σε καθεστώς πανδημίας. Ήρθε η πιο μεγάλη ώρα. Ήρθε η ώρα της μάχης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η μάχη θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες. Κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. Αγωνιζόμαστε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Τους ανθρώπους που εργάζονται στα εργαστήρια. Όσους συνεισφέρουν στην δημόσια υγεία και στην ιδιωτική. Κάνω έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Να υποβάλουν αίτηση να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί. Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω από όλα να γίνουμε τείχος προστασίας για αυτούς που κινδυνεύουν».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι ο άνθρωπος «κλειδί», ο οποίος θα μπορεί να κηρύξει, αν χρειαστεί, περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στόχος είναι κρίσιμες υποδομές της χώρας και υπηρεσίες να μην υπολειτουργήσουν ούτε μία στιγμή.

Σήμερα, Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα θέσει σε εφαρμογή την πλατφόρμα για την εργασία εξ αποστάσεως για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ