ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για κορωνοϊό: «Εμβόλιο Κέυνς» στην οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ για κορωνοϊό: «Εμβόλιο Κέυνς» στην οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του κορωνοϊού ακολουθεί πιστά τη γραμμή «βάζουμε πλάτη στα δύσκολα».

Το «βάζουμε πλάτη» δεν σημαίνει μόνο σχετικά ήπιους αντιπολιτευτικούς τόνους. Σημαίνει επίσης πλήρη πειθάρχηση στις οδηγίες της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την καμπάνια «μένουμε σπίτι» τη στήριξε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Instagram.

Ωστόσο, η πολιτική δεν σταματάει. Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε στο Κεντρικό Δελτίο του Αντ1 ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση χρήσιμη στην κοινωνία. Εξαρχής έχουμε κάνει προτάσεις τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Τρεις πυλώνες

Η «χρήσιμη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις πυλώνες:

  1. Παρά τη στήριξη στα μέτρα περιορισμού, ασκείται κριτική στον πρωθυπουργό ότι εξακολουθεί να κινείται σε πολλά σημεία με επικοινωνιακούς όρους, διστάζοντας να πάρει εγκαίρως κρίσιμα μέτρα. Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για μικροπολιτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην Εκκλησία, καθώς και για τη δημιουργική ασάφεια του ίδιου του πρωθυπουργού, όσον αφορά στα μέτρα υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
  2. Προτάσσεται η ανάγκη άμεσης στήριξης του ΕΣΥ σε προσωπικά και κονδύλια, και αναδεικνύεται η σημασία ενός αποδοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας έναντι της λογικής της ιδιωτικοποίησης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του Open, η Έφη Αχτσιόγλου είπε: «Μας χαροποιεί ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ενός στιβαρού δημόσιου συστήματος Υγείας και είναι θετικό βήμα οι προσλήψεις 2000 νοσηλευτών. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των γιατρών, αλλά και με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμούν από πέρυσι. Και βεβαίως δεν διευκρινίστηκε αν οι 2000 κλίνες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας ή κλίνες νοσηλείας., σημείωσε.

Η επιστροφή του Κέυνς

Ο τρίτος πυλώνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κριτική στην ασκούμενη πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε στον ΑΝΤ1 ότι το πακέτο των δύο δισ. που ενέκρινε το Eurogorup είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.

Πέρα από την ανεπάρκεια των μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έναν ριζικό επανακαθορισμό της λογικής της οικονομικής πολιτική. Στην ουσία προτείνει ένα μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο θα στηρίζεται στην κρατική παρέμβαση και την τόνωση της ζήτησης. Είναι προφανής η αντιστοιχία με την πολιτική που πρότεινε ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Κραχ του 1929.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντλήσει πόρους από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά. Ο στόχος δεν είναι μόνο η προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα από την πανδημία. Δεδομένου ότι ο τουρισμός (20% του ΑΕΠ) καταρρέει και οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις έχουν παγώσει, η ελληνική οικονομία μπορεί να στηριχτεί μόνο στην εσωτερική κατανάλωση. Εσωτερική κατανάλωση ωστόσο δε θα μπορεί να υπάρξει εάν έχουμε μια νέα στρατιά ανέργων κι ένα κύμα χρεοκοπιών στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ