ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα - ασπίδα κατά του κορωνοϊού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Μέτρα - ασπίδα κατά του κορωνοϊού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΚΝΑΡΙΔΗΣ

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού τρέχει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ώστε η «μετάδοση» του ιού στην οικονομία να μην αποβεί μοιραία.

Το οικονομικό επιτελείο, μαζί με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για να αντισταθούν στην πτώση της αγοράς ενώ, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας μόλις σε δύο εβδομάδες.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ δείχνουν τα απογοητευτικά στοιχεία και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τα μέτρα που ανακοίνωσε με τις θέσεις εργασίας.

Έτσι, όποια επιχείρηση απολύει εργαζόμενους δεν θα μπορεί να ενταχθεί στα ευνοϊκά μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση αναστέλλει την εξόφληση κάθε είδους υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και θεσπίζει επίδομα ειδικού σκοπού, μείωση των ενοικίων, ακόμη και κρατικά δάνεια.

Το μέτρο περιλαμβάνει 800 χιλιάδες εργαζόμενους και 300 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα μοιραστούν το ποσό των 2 δισ. τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως στις αρχές Απριλίου θα δοθούν 800 ευρώ τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Αναστέλλεται επίσης για τέσσερις μήνες η εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων και για τρεις μήνες η πληρωμή εισφορών και δόσεων στα Ταμεία.

Τραγική εικόνα με απολύσεις

«Βροχή» απολύσεων κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να στηριχθεί από το κράτος δεν θα πρέπει να προχωρά σε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ όποια απόλυση έχει γίνει θα θεωρηθεί άκυρη.

Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Μαρτίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 30.000 απολύσεις.

Δάνεια από το κράτος

Δάνεια σε επιχειρήσεις με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μοιράσει επίσης το κράτος.

Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι 1 δισ. ευρώ και θα ξεπληρωθεί μελλοντικά με χαμηλό τόκο. Αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες .

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοί τους θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου που πληρώνουν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών προβλέπεται αναστολή των υποχρεώσεών τους.

Την ίδια ώρα, επιδότηση επιτοκίου των δανείων τους για διάστημα 3 μηνών, προανήγγειλε το οικονομικό επιτελείο, πέρα από το πάγωμα στην εξόφληση μέρους των δόσεων που εξήγγειλαν οι τράπεζες.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικά αλλά ανεπαρκή τα μέτρα

Ως ένα θετικό πρώτο βήμα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τις θεωρεί όμως ανεπαρκείς.

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου θα έπρεπε να προβλέπεται πλήρης καταβολή μισθών.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του εκτιμά ότι:

«Τα μέτρα κινούνται στο πλαίσιο που έγκαιρα έθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Ειδικά αυτά που αφορούν την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τους εργαζόμενους, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει:

«Τα νέα μέτρα, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, αλλά θέτουν ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων».

Τέλος, η «Ελληνική Λύση» τόνισε ότι τα μέτρα «μειώνουν τον ΦΠΑ μόνο σε αντισηπτικά και μάσκες και όχι σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ