ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Νέα αυστηρότερα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Νέα αυστηρότερα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς παρά τις δραματικές εκκλήσεις των ειδικών μερίδα Ελλήνων αρνούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους και επιμένουν να συνωστίζονται σε παραλίες ή να ταξιδεύουν ανά τη χώρα.

Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, εξετάζει εδώ και μέρες το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφέρονταν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα αποτελούσε «βαρόμετρο» για το lockdown.

Για ακόμη μια φορά, οι εικόνες υπήρξαν απογοητευτικές. Παρά την απαγόρευση ταξιδιών στα νησιά για μη μόνιμους κατοίκους, αρκετοί Αθηναίοι επέλεξαν να ταξιδέψουν στην επαρχία με τα αυτοκίνητά τους την Παρασκευή, όπως φάνηκε και από τον συνωστισμό οχημάτων στα διόδια.

Την ίδια ώρα χθες, Σάββατο, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να βγουν από τα σπίτια τους για να πάνε σε παραλίες όπως ο Άλιμος, ο Σχινιάς, η Βουλιαγμένη και το Καβούρι, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές θερμοκρασίες.

Νέα δραματική έκκληση

Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Ιταλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει τη διασπορά του ιού με κάθε τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε περισσότερη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως είναι απόλυτη ανάγκη να παραμείνει όρθιο το σύστημα υγείας και να μην υπάρχει μαζική και άσκοπη συρροή ατόμων στα νοσοκομεία.

«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται «ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες».

«Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής, τη διάσωση κα επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» είπε ο λοιμωξιολόγος, μεταφέροντας ερώτημα που έγινε από κάποιο γνωστό του αναφορικά με τους λόγους που γίνεται «τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που επανέλαβε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες.

«Βλέπετε καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε τη δέουσα ευθύνη. Υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Τους καλούμε ακόμη και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μας.

«Έχουμε δύο εικόνες: από τη μια την ουρά των φορτηγών με τους νεκρούς στην Ιταλία και από την άλλη τις ουρές των αυτοκινήτων στα διόδια. Ας γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό: Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφόσον χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

2878411


Πηγή: ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως ακόμη και το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι.

Μάλιστα αποκάλυψε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.

Πέτσας: Βασική προτεραιότητα να προστατευτεί η δημόσια υγεία

Ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε με τη σειρά του να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Μιλώντας στο κανάλι Open το Σάββατο, o κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας ώστε, όπως τόνισε, να «συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία απ’ ότι είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε. Και μαζί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνουμε και το κόστος στην οικονομία που προκαλείται από τέτοιου είδους μέτρα».

Σχολιάζοντας δε, την «έξοδο» των Αθηναίων είπε:

«Είδαμε ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Βιώνουμε μια κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους. Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε επαρχίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό».

Τα τελευταία στοιχεία

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 530.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 98 από τα συνολικά 530 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης. Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό.

Συνολικά 100 ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι. Επιπλέον, μέχρι στιγμής, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

«Είναι μια σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Η πλειονότητα των νοσηλευομένων το 79% έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 13 (12 άνδρες και μία γυναίκα). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ