ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Πώς αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός, αλλά και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα, φρόντιζαν ένα πράγμα: να δείξουν πολύ καθαρά, ότι θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν έτσι ώστε να προστατέψουν την υγεία των πολιτών.

Το «σημείο μηδέν» έφτασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις εισηγήσεις των επιστημόνων -με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα τον οποίο και εμπιστεύεται απόλυτα- ενημερώθηκε ότι σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που έχουν και τα στατιστικά στοιχεία από τις μελέτες που κάνουν, μέχρι τώρα τα κρούσματα στην Ελλάδα αναλογικά είναι λίγα, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Από εδώ και στο εξής, ο κίνδυνος διασποράς του ιού θα μεγαλώνει και επομένως θα δοκιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι δημόσιες υποδομές της χώρας.

Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του για απαγόρευση της κυκλοφορίας και σε συνδυασμό με την εικόνα που είχε από τον ΕΟΔΥ ήταν η συμπεριφορά μερίδας -ευτυχώς όχι της πλειοψηφίας- του κόσμου που αψήφησε τον κίνδυνο και τις προειδοποιήσεις και συμπεριφέρθηκε σαν να πήγαινε διακοπές. Αυτό λοιπόν ήθελε περισσότερο απ’ όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμποδίσει, να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού μέσω αυτού του τρόπου και για αυτό αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ώστε ο κόσμος και κυρίως οι ασυνεπείς συμπολίτες μας να υποστούν ένα σοκ και να καταλάβουν ότι με την δημόσια υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας όλα τα ρίσκα από μια τέτοια απόφαση, αλλά και με την εικόνα που διαθέτει από τις μετρήσεις που γίνονται, με την κοινή γνώμη να επικροτεί σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του από την αρχή της πανδημίας, έλαβε την απόφαση μόνος του, αφού πρώτα άκουσε τους στενούς του συνεργάτες, τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς.

Όταν κατέληξε στις αποφάσεις του και ενημέρωσε τους επιτελείς του, συνομίλησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την οποία ενημέρωσε για την απόφασή του και στην συνέχεια πήρε τηλέφωνο έναν - έναν τους πολιτικούς αρχηγούς στους οποίους εξήγησε το σχέδιο του. Προς μεγάλη τους τιμή, όλοι συμφώνησαν μαζί του στην ανάγκη να περιοριστεί η άσκοπη κυκλοφορία των πολιτών, επειδή, όπως τους είπε, «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Ο κάθε πολιτικός αρχηγός ξεχωριστά, ζήτησε να ενημερωθεί υπεύθυνα από τον πρωθυπουργό πού ακριβώς βρισκόμαστε ως χώρα, πόσο έτοιμοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά και το κυριότερο, αν αντέχει το ΕΣΥ και αν οι υποδομές υγείας στη χώρα και σε ανθρώπινο δυναμικό επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από την εξάπλωση του δολοφονικού ιού.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης, με τις απαντήσεις που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, τους εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, αν πραγματικά δεν θέλουμε να γίνουμε σαν την Ιταλία με τόσες χιλιάδες θύματα που θρηνεί.

«Η μόνη λύση είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για να μειώσουμε την διασπορά της νόσου».

Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις που έδωσαν στον κ. Μητσοτάκη, οι κύριοι Τσίπρας και Κουτσούμπας που μίλησαν για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ, ενώ η Φώφη Γεννηματά του επανέλαβε την ανάγκη προμήθειας φαρμάκων στους μεταμοσχευμένους ασθενείς. Την θετική του απάντηση έδωσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που έκρινε την απόφαση περιορισμού της κυκλοφορίας αναγκαία, αφού -όπως του είπε- ήταν και δική του εισήγηση.

Έτσι, η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την λήψη αυτού του μέτρου, που για πολλά εκατομμύρια Ελλήνων είναι πρωτόγνωρο.

Πολλές απορίες απαντώνται στο σημείωμα που κυκλοφορεί με τίτλο «18 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέτρο της απαγόρευσης». Η πρώτη απάντηση που δίνεται είναι για την αναγκαιότητα λήψης του μέτρου:

«Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορωνοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα».

Στο τρίτο κατά σειρά διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί και η δραματική έκκληση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που συγκίνησε τους πάντες, όταν κατά την διάρκεια ενημέρωσης λύγισε, ήθελε να επιστήσει την προσοχή σε όλους τους πολίτες να καταλάβουν ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και με το θέμα της απώλειας των ζωών κανείς δεν πρέπει να παίζει, όχι μόνο κοινωνικά αλλά και πολιτικά παιχνίδια. Τη στάση αυτή φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει και για αυτό το λόγο με τα διαγγέλματά του αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη ο ίδιος και όχι κάποιοι άλλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ