ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αυτή είναι η νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ

Νέα δέσμη μέτρων για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρέθεσε αναλυτικά τα μέτρα ως εξής:

Α. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται:

  • Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  • Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
  • Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.
  • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.
  • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
  • Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.
  • Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
  • Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

  • Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:

(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.

(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.

  • Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:

(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.

(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.

  • Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
  • Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
  • Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

  • Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
  • Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει οικιοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

ΣΥΝΟΨΗ:

Άρα αυτοί που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικιοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

  • Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
  • Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:

α)Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β)Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

  • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
  • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
  • Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
  • Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
  • Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
  • Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Ε. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ – ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν, σήμερα, οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις: Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).

Παράλληλα, είναι έτοιμα τα δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.



Σταϊκούρας: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας

Τη διεύρυνση την επομενη εβδομάδα του κυβερνητικού πλαισίου προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος στο ζήτημα της εξειδίκευσης των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Εφαρμόζουμε πολιτικές για να κρατήσουμε κοινωνία όρθια, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ανέφερε πως με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

«Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε, ακόμη.

Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5 του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο «είναι υψηλότερο από τον μέσο όσο στην ΕΕ, που είναι 2%».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι δεδομένη η «επιβάρυνση του προϋπολογισμού», αναφέροντας πως επίκειται μία βαθιά κρίση και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση, η οποία όμως θα είναι παροδική.

«Η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού», τόνισε.

Ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως οι συνέπειες της πανδημίας θα περιοριστούν.

Είναι χρέος μας να συμπεριφερόμαστε με «υπομονή και κοινωνική αλληλεγγύη για να βγούμε» από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.



Γεωργιάδης: Δεν τίθεται ζήτημα capital controls

Κατά την δική του τοποθέτηση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

«Στόχος να είναι όταν ξεπεράσουμε την κρίση με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να βάλουμε μπρος όλες τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Όπως είπε, τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν θα είναι τα τελευταία.

«Όσο η κυβέρνηση αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τόσο υλοποιούμε περισσότερα μέτρα για την στήριξη της εργασίας».

Στάθηκε στις κινήσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς Ε.Ε. και οι οποίες δίνουν στη χώρα μας «μεγαλύτερη ευελιξία».

Ολοκληρώνοντας, κατέκρινε εντόνως τις φήμες περί επιβολής νέων capital controls, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν τη χώρα. Διαβεβαίωσε, δε, πως το «τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ