ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κωτσιόπουλος: Σε λειτουργία τα πρώτα Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19

Κορωνοϊός - Κωτσιόπουλος: Σε λειτουργία τα πρώτα Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρών στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις εξελίξεις του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε τη λειτουργία των πρώτων πέντε Κέντρων Υγείας στην Αττική, αποκλειστικά για ασθενείς της νόσου Covid-19.

«Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς» ανακοίνωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Τα πρώτα πέντε Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν στις περιοχές: Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου.

«Παρόμοια Κέντρα Υγείας εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξουν σε όλες τις μεγάλες πόλειες, ώστε οι ασθενείς με κορωνοϊό να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσοι διαγνωστούν θετικοί και επιστρέψουν σπίτι τους, θα είναι δυνατή η παρακολούθησή τους, μέσω τηλεπικοινωνίας. Το υγειονομικό προσωπικό που θα πραγματοποιεί τις κατ’ οίκον επισκέψεις θα εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας», διευκρίνισε.



Ο ανασχεδιασμός του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποσκοπεί στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νέο κορωνοϊό, λόγω συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και ασθενών με άλλες νόσους τόσο σε δομές της ΠΦΥ, όσο και στα νοσοκομεία.

Επίσης, στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας, σε δομές της ΠΦΥ, αλλά και στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία. Στόχος είναι και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο, που δεν αφορά σε λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της Πρωτοβάθμιας.

Στα 1.613 τα κρούσματα - 59 θάνατοι

Συνολικά 59 είναι οι νεκροί στη χώρα μας από κορωνοϊό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 91 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ένδεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 44 είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ